Is de toekomst aan verrijkte publicaties?

Vorig jaar zagen de eerste twee afleveringen van het elektronische tijdschrift JALC (Journal of Archaeology in the Low Countries) het licht, een van de resultaten van het SURFshare programma. Bijzonder aan JALC is dat het de mogelijkheid biedt onderliggende data, foto’s, visualisaties, etc. aan de artikelen toe te voegen en daarmee hoort tot de nieuwe generatie zgn. verrijkte publicaties (enhanced publications in het Engels). Over die verrijkte publicaties heeft SURF nu ook een boekje uitgebracht waarin de laatste stand van zaken beschreven wordt: Verrijkte publicaties. Onderzoeksresultaten in samenhang.

Misschien wel de opvallendste observatie in dit boekje las ik in de bijdrage van Lilian van der Vaart (Adoptie van vernieuwingen) over de snelheid waarmee dit soort vernieuwingen in de wetenschappelijke wereld tot stand komen en vervolgens gemeengoed worden. Na gewezen te hebben op de heersende publicatiecultuur en het verzet dat daaruit ontstaat tegen veranderingen, schrijft zij onder meer:

Grote veranderingen (…) slaan dikwijls gemakkelijker aan op terreinen waar het heersende ‘belief system’ iets minder sterk geldt. Zo zou het kunnen zijn dat Verrijkte Publicaties gemakkelijker voet aan de grond krijgen in de humaniora met zijn monografieëncultuur; daar is het traditionele journal publishing en impact factor systeem niet gaan overheersen.

Een soort omgekeerde wet van de remmende voorsprong (‘wet van de versnellende achterstand’?) waarvan ik nog moet zien of hij echt zal gaan optreden. Ik moet me wel heel sterk vergissen als de productie van verrijkte publicaties niet duurder uitvalt dan de productie van text-only tijdschriften en de uitgeverijen van geesteswetenschappelijke tijdschriften behoren nu eenmaal niet tot de kapitaalkrachtigste.

Advertenties

1 comment so far

  1. […] Is de toekomst aan verrijkte publicaties? (Zeemanspraat) ha ja, het zal vast te duur worden […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: