Weekoogst #16

Google Scholar Blog
Google Scholar heeft een prominente plaats op de homepage van onze bibliotheek. Een van de vijf tabbladen die direct zoeken mogelijk maken vanaf de homepage is het zoekbalkje van GS. Uit onze gebruikersonderzoeken, en niet alleen die van ons, blijkt dat GS voor veel onderzoekers hun favoriete zoekingang is. Sinds deze week kunnen zij voor tips en trucs terecht bij de officiële Google Scholar Blog,

No More Impact Factor
Afgelopen week maakte ISI de nieuwe impact factoren voor 2009/2010 bekend. Jaarlijks is dat een met name door uitgeverijen met veel spanning afgewachte gebeurtenis, want nu wordt duidelijk welke tijdschriften het hoogst aangeschreven staan in een bepaald wetenschapsgebied, althans als je bereid bent de impact factor als maat daarvoor te accepteren. Veel uitgeverijen doen dat echter en na de jaarlijkse bekendmaking volgen er dan ook meestal veel jubelende persberichten over tijdschrift x of y dat op een positieve wijze uit de metingen komt. Op de discussielijst LibLicense leidde dat afgelopen vrijdag tot het verzoek dergelijke berichten niet op de lijst te plaatsen. Lijstbeheerster Ann Okerson van Yale reageerde daar meteen instemmend op. Goed besluit.

Geheugen van Nederland stopt (niet)
Het was even schrikken, al had het nog erger kunnen zijn. Vanaf 2011 ontvangt het Geheugen van Nederland geen subsidie meer van het ministerie van OCW en zullen er, na het afronden van de nu nog lopende digitaliseringsprojecten, geen nieuwe objecten meer aan het Geheugen toegevoegd worden. Met 700.000 objecten ‘resteert’ dan een statische website die natuurlijk nog lange tijd haar waarde zal behouden, maar het is toch jammer dat dit besluit genomen is. Als bijdrage aan de € 35 miljard die er bezuinigd zal moeten worden door de overheid is het natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat, maar het is waarschijnlijk exemplarisch voor de financieel krappe tijden die ons nog te wachten staan.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: