Feest in Zuidoost

Gistermiddag vierde de Medische Bibliotheek van het AMC (en van de UvA) haar 25-jarig bestaan. Nadat in 1983 het AMC in gebruik was genomen door de ‘fusiepartners’ Binnengasthuis, Wilhelmina Gasthuis en faculteit der Geneeskunde, opende twee jaar later ook de Medische Bibliotheek in het AMC-complex, eveneens een samenvoeging van een groot aantal kleinere instituuts- en vakgroepsbibliotheken. Eerste bibliothecaris van de Medische Bibliotheek was Jan Louman en daarna volgden nog Suzanne Bakker, Wil Ezendam, José Frijns en Lieuwe Kool. Laatstgenoemde was gisteren gastheer en opende het jubileumsymposium met een korte terugblik op het 25-jarig bestaan van de MB.

Vervolgens spraken drie vertegenwoordigers uit de medische onderzoekspraktijk over hun persoonlijke wijze van informatie verzamelen en informatiegebruik, en de consequenties en neerslag daarvan in hun gepubliceerde onderzoeksresultaten. Drie heel verschillende verhalen door drie enthousiaste, af en toe over hun eigen woorden struikelende, onderzoekers die ieder vanuit hun eigen perspectief de waarde van een medische bibliotheek voor het voetlicht brachten. Het symposium werd afgesloten met een conference van Jetty Mathurin.

Zo maar wat uitspraken die zijn blijven hangen:

  • Jan Hindrik Ravesloot: verliefdheid is niet meer dan wat moleculen en wat chemische reacties die daartussen plaatsvinden.
  • Felix Kreier: er moeten meer historische archieven van tijdschriften gedigitaliseerd worden en er is behoefte aan een cursus in het gebruik van historische literatuur.
  • Barend Mons: vijf jaar geleden voorspelde ik het einde van het wetenschappelijk artikel. Daar kom ik nu op terug. Het artikel zal blijven bestaan als de minutes of science.
  • Jetty Mathurin: God gaf de witte mensen de klok, en de zwarte mensen de tijd…

Beste collega’s van de Medische Bibliotheek, nogmaals gefeliciteerd met dit jubileum! Het was een geslaagde middag.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: