Weekoogst #13

KB digitaliseert kranten
Het belangrijkste nieuws van de afgelopen week was ongetwijfeld de lancering van de website Historische kranten door de KB met de eerste miljoen krantenpagina’s (en er volgen de komende 18 maanden nog eens 7 miljoen pagina’s). Er is terecht in de afgelopen week al veel aandacht voor gevraagd. Een geweldige prestatie en een schitterende nieuwe bron voor historisch onderzoek. Zoeken in vier eeuwen kranten, op elk willekeurig woord, dwars door alle eeuwen en geografisch regio’s heen; we moeten er het team van 22 medewerkers dat wekelijks 50.000 pagina’s voorbewerkt meer dan dankbaar voor zijn.

NYPL en HathiTrust
Ruim een jaar geleden berichtte ik voor het laatst over de HathiTrust, het samenwerkingsverband van grote Amerikaanse universiteits- en onderzoeksbibliotheken voor de preservering van digitale werken. Afgelopen week trad de New York Public Library ook tot dit samenwerkingsverband toe, niet toevallig ook een van de bibliotheken die samenwerkt met Google aan Google Book Search. De groei van dit digitale archief is fenomenaal: van 80 terabyte (= 2,1 miljoen boeken) in oktober 2008 naar 227 terabyte (= 6,1 miljoen boeken) nu. Een kleine 20% van dat materiaal valt in het publieke domein en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Federated search voorbij
Er waart een nieuw ‘spook’ door de universitaire bibliotheekwereld; het spook van de metasearch. In navolging van de UB van de Erasmus Universiteit, die een nieuwe, sterk vereenvoudigde  zoekmogelijkheid (sEURch geheten, op basis van Summon van Serials Solutions) aanbiedt, zijn ook de andere UBs zich druk aan het oriënteren op de opvolging van MetaLibs federated search. Sommigen, zoals de UB Groningen, lijken te kiezen voor ontwikkeling van een eigen systeem. In het nieuwe ICT strategisch plan van de RUG wordt namelijk 1,5 fte extra uitgetrokken voor de verdere ontwikkeling van PurpleSearch. Andere bibliotheken, zoals Leiden en Amsterdam, richten zich op de keuze tussen de belangrijkste spelers op dit moment: het al eerder genoemde Summon, Primo (of Primo Central) van Ex Libris, Discovery van EBSCO of WorldCat Local van OCLC. Leveranciers lopen de deur plat, zoals deze week, om hun product te presenteren en te pushen. Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden, waarbij wiki’s zoals Unified Resource Discovery Comparison behulpzaam kunnen zijn.

Advertenties

6 comments so far

 1. Lukas Koster on

  Bert, over federated search en metasearch: deze twee termen betekenen hetzelfde (ook wel “distributed: search, wat o.a. MetaLib doet). De nieuwe “mode” wordt wel “integrated” search genoemd, hoewel al deze termen ook door elkaar gebruikt worden.

  Primo en PrimoCentral zijn twee verschillende dingen: Primo is de software of de tool waarmee je integrated search kunt opzetten; PrimoCentral is de centrale metadataindex van databases van een groot aantal uitgevers en leveranciers, die Ex Libris levert. De andere drie die je noemt (Summon, EBSCO Discovery en WorldcatLocal) bieden beide dingen als één systeem/licentie aan

  Ik zie ook dat je de Unified Resource Discovery wiki ontdekt hebt (volg je mij op twitter soms? 😉 ). Ik werk daar ook aan mee, heb dat min of meer samen met Andy Ekins van Canterbury opgezet.

 2. Leon Osinski on

  Een mooi overzicht van ‘integrated search engines’ vind je op: http://www.librarytechnology.org/discovery.pl (van Marshall Breeding, door hem ‘discovery layer interfaces’ genoemd). Aanrader is ook zijn artikel: State of the art of library discovery 2010 (zie bovenstaande website bij related resources).

  • Leon Osinski on

   Ik heb gemerkt dat een Nederlandse vertaling van het genoemde artikel van Marshall Breeding ‘State of the art of library discovery’ is gepubliceerd in Digitale Bibliotheek, vol. 2 (2010), nr. 3, p. 38-41. Het artikel heet daar ‘De nieuwste zoeksystemen’.

 3. Bert on

  @Lukas: touché, ik had zuiverder moeten zijn in mijn terminologie. Twitter? Wat is dat? 😉
  @Leon: dank voor de attendering. Breeding is natuurlijk, ook na onze keuze voor Aleph, een oude bekende.

 4. Lukas Koster on

  @Leon het overzicht van Marshall Breeding gaat niet zozeer over Integrated Discovery tools zoals wij bedoelen. Het zijn op zich frontends die samen met een traditioneel bibliotheeksysteem (ILS), zoals Aleph, kunnen werken, dus de functie van een OPAC kunnen overnemen. Sommige daarvan kunnen ook meer databases aan, maar een aantal niet, zoals SOPAC, Scriblio, Bibliocommons.

  • Leon Osinski on

   @Lukas: duidelijk. Ik ben er inderdaad van uitgegaan dat alle door Marshall Breeding genoemde systemen werken met een centrale index van gestandaardiseerde metadata van meerdere databases. Wat je zegt over SOPAC etc. is nieuw voor me.
   By the way: nog nergens is genoemd dat ook Delft en Tilburg gezamenlijk bouwen aan een integrated search mogelijkheid met Meresco. Zie http://discover.tudelft.nl en/of http://www.uvt.nl/diensten/lis/searchengine.html.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: