Go Boyd!

Gisteren was ik een groot gedeelte van de dag in Wageningen. Een van mijn medewerkers nam deel aan de VOGIN-cursus Geautomatiseerd opsporen van informatie. Alle leidinggevenden van de deelnemers waren door de organisatoren uitgenodigd om het voorlaatste dagdeel van de vijfdaagse cursus bij te wonen. De jarige Boyd Hendriks nam dit dagdeel over nut en noodzaak van kennismanagement en de meerwaarde van informatieprofessionals voor zijn rekening. Op zijn bekende, enthousiasmerende wijze en veelvuldig puttend uit zijn ervaring als consultant wees hij ons, cursisten en hun leidinggevenden, in 3,5 uur de weg naar een gewaardeerde positie binnen onze instelling, waar de vraag naar de return on investment van informatiespecialisten of een bibliotheek vanzelfsprekend tot een positief antwoord leidt.

Bijna alle voorbeelden die hij gebruikte refereerden aan opdrachten of projecten uit het bedrijfsleven of de overheid. Dat maakte het voor veel aanwezigen moeilijk om de vertaalslag naar hun eigen werkomgeving, veelal de wetenschappelijke bibliotheken, te maken. Projectmatig werken, waar veel van Boyds betoog betrekking op had, is in het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek nu eenmaal niet de norm. Veel ondersteunende diensten, zoals de bibliotheek, werken vaak wel steeds meer projectmatig – en daarvoor waren zijn voorbeelden, lessons learned en best practices zeer bruikbaar en toepasbaar – maar de mensen die vanuit de bibliotheek ondersteund worden veelal niet. Het wetenschappelijk bedrijf heeft wat dat betreft toch z’n eigen mores. Maar dat neemt niet weg dat een van de zaken die Boyd regelmatig benadrukte ook voor wetenschappelijke bibliotheken meer dan waar is: de bibliotheek realiseert pas haar echte meerwaarde op het moment dat zij er in slaagt de werkzaamheden van docenten en onderzoekers te vereenvoudigen door diensten aan te bieden die naadloos in hun werkprocessen zijn geïntegreerd, hen tijdwinst opleveren en (idealiter) beter onderwijs en onderzoek mogelijk maken.

Advertenties

2 comments so far

  1. boyd hendriks on

    Super kritiek, daar kan een mens wat mee. Dank voor de genomen moeit, ik ga ermee aan de slag. Ik hoop tot een volgende keer.

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Bram Donkers (IP), WoW!ter. WoW!ter said: Een mooie review voor de @boydhendriks en de vogincursus ook natuurlijk http://bit.ly/aWa8Jl […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: