Weekoogst #12

[Er gaat iets heerlijk dwangmatigs van uit, van die weekberichten. Gewoon elke week even je best doen. Maar soms lukt dat ook gewoon een keer niet. En dus deze week een ‘tweewekenbericht’. Moet ook kunnen.]

E is for Eternity
Elke dag worden we voor onze informatievoorziening meer en meer afhankelijk van digitale bronnen. Digital born is de norm aan het worden, met gedrukte versies als afgeleide daarvan. Wereldwijd zijn universiteitsbibliotheken bezig met het ontdubbelen en afstoten van hun papieren (tijdschrift-)collecties, omdat in veel gevallen inmiddels digitale archieven daarvan beschikbaar zijn. Maar hoe voorkom je dat die e in e-journals en e-books niet de e van for eternity maar die voor ephemeral wordt? Daarover is een nieuw rapport van JISC verschenen waarin de grootschalige diensten voor het preserveren van digitale collecties, LOCKSS, CLOCKSS en Portico, de revue passeren.

QR
QR-codes (waarbij QR staat voor Quick Response) staan de laatste tijd meer en meer in de belangstelling, ook in de bibliotheekwereld. De stormachtige groei van de markt voor smartphones heeft daar natuurlijk alles mee te maken; de code zelf bestaat al sinds 1994. Plak ergens een QR-code op en je trekt de aandacht, zo lijkt het wel. Dat deden we dus in Amsterdam bij een poging respons van gebruikers te genereren op onze nieuwe mobiele website. Een paar dagen later waren we ‘wereldnieuws’ op Resource Shelf. ’t Kan raar lopen.

Digital Curation Bibliography
Ik blogde al eerder over Charles Bailey Jr, die onvermoeibare informatieprofessional die dagelijks zo’n 5 à 6 nieuwe berichten plaatst op zijn blog DigitalKoans, variërend van simpele vacaturemeldingen over web- en ict-gerelateerde bibliotheekfuncties tot signaleringen van nieuw verschenen rapporten en artikelen over alles wat met digitale informatievoorziening te maken heeft. Daarnaast stelt hij al sinds jaar en dag belangrijke bibliografische overzichten samen over digitaal publiceren, repositories, Google Book Search en sinds vorige week ook over digital curation and preservation. Net als bij die andere onderwerpen zal het wel niet bij een versie blijven.

Early Books
Nu ProQuest/Chadwyck Healey het succes van Early English Books Online (Engelse boeken van voor 1700) wel zo’n beetje uitgemolken heeft, is men druk bezig te focus te verbreden. Al enige tijd wordt Early European Books Online bij bibliotheken onder de aandacht gebracht, tot nu toe hoofdzakelijk bestaand uit Deense boeken uit de 15e en 16 eeuw. Deze week kwam het bericht dat daar binnenkort ook Italiaans materiaal aan zal worden toegevoegd uit de Biblioteca Nazionale Centrale di Firenze. Probleem voor ons met dit soort bestanden is altjd dat de licentiekosten zelden opwegen tegen het verwachte gebruik. De doelgroep is nu eenmaal beperkt. De vrije beschikbaarheid van de Nederlandse oude drukken, in een eerste fase te realiseren via het project Dutch Prints Online, is wat dat betreft veel sympathieker. Al vraag ik me wel af of de recente naamswijziging in Early Dutch Books Online nu zo’n gelukkige is.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: