CrossCheck

Iedereen in het hoger onderwijs is bekend met de plagiaatdetectie softwareprogramma’s Urkund, Ephorus en Turnitin. Scripties worden door deze programma’s gehaald om te kijken of studenten zich niet al te veel bezondigd hebben aan knip-en-plakwerk en/of gebrekkige bronvermelding. Maar ook hier geldt het gezegde: jong geleerd is oud gedaan. Ctrl-C en Ctrl-V zijn ook in het echte wetenschapsbedrijf geen onbekenden en dus is er nu een volwassen broertje voor de eerder genoemde plagiaatdetectie-software in de vorm van CrossCheck.

CrossCheck is van dezelfde organisatie die al weer een flink aantal jaren CrossRef realiseerde, het linkingmechanisme op basis van unieke Digital Object Identifiers (DOIs) waardoor de elektronische artikelen van de grote wetenschappelijke uitgeverijen naadloos opelkaar aansluiten. CrossCheck maakt gebruik van dezelfde software die ten grondslag ligt aan Turnitin en stelt redacties van wetenschappelijke tijdschriften in staat manuscripten direct te screenen op plagiaat door de aangeleverde tekst te vergelijken met de CrossCheck-database waarin alle grote wetenschappelijke uitgeverijen hun digitale archief hebben gedeponeerd.

Is daarmee plagiaat definitief uitgebannen? Nee, natuurlijk niet. CrossCheck biedt een goede eerste indicatie of er mogelijk sprake is van plagiaat. Maar vervolgens moet er nog altijd door mensenogen naar de verdachte tekst gekeken worden. Zoveel wordt ook wel duidelijk uit enkele recente artikelen over CrossCheck. Kijk bijvoorbeeld in de januari-aflevering van Elseviers Library Connect of het januari-nummer van Learned Publishing (helaas, niet open access).

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: