Amsterdam kleurt roze

                                                      Blauwbrug, 08.00 uur

Langzamerhand kleuren de straten in Amsterdam roze. Niet om de Amsterdamse aanspraak op de titel “Gay Capital of Europe”, wat zeg ik: de wereld, opnieuw kracht bij te zetten, maar omdat op zaterdag 8 mei de Amsterdamse binnenstad toneel is van de proloog van de Giro d’Italia. En omdat de klassementsleider van de Giro traditioneel gehuld is in een roze leiderstrui (de maglia rosa), hult Amsterdam zich momenteel overal in het roze.

De start van de Giro in Amsterdam is natuurlijk grote onzin. Start en finish van de Giro horen in Italië, net zo goed als de Tour moet starten en finishen in Frankrijk en de Vuelta in Spanje. Maar als je dát nu juist onzin vindt, is het natuurlijk prachtig dat binnen één jaar alle drie de grote wielerrondes in Nederland starten en daar ook enkele dagen rondrijden. Daarna moeten ze natuurlijk snel wegwezen, want anders loop je het gevaar voor de derde keer dezelfde route te moeten rijden. 😉

Ga ik kijken op 8 mei? Ik denk het niet. Alhoewel… Toen de Tour vorig jaar het Noord-Italiaanse Sarre in Val d’Aosta aandeed in de etappe van Martigny (Zwitserland!) naar Bourg St. Maurice (gelukkig, Frankrijk) en ik toevallig op een camping in Sarre stond, kon ik het natuurlijk niet nalaten langs de weg te gaan staan. Het was tenslotte de Tour! Van die dag kan ik vooral nog de onvermijdelijke Kenny van Hummel herinneren, die zoals in alle bergetappes vorig jaar minuten na de laatste groep in z’n eentje de kilometers trachtte weg te trappen. En hij moest toen nog de Col du Petit St. Bernard over. Dus wie weet, kijken hoe de bruggen en de tramrails straks genomen worden.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: