Weekoogst #9

Google Book Search
In december 2004, inmiddels bijna 5,5 jaar geleden, maakte Google haar plan wereldkundig zo’n 15 miljoen boeken te willen digitaliseren als onderdeel van haar ambitie to organize the world’s information and make it universally accessible and useful. Daarvoor had Google overeenkomsten afgesloten met vijf grote bibliotheken in de VS en Engeland, een aantal dat sindsdien is uitgebreid tot ruim 20 in Amerika en Europa. De resultaten van Google’s inspanningen zijn voor iedereen beschikbaar via Google Book Search, maar de wijze waarop Google tot die resultaten komt is voor een belangrijk deel in nevelen gehuld. De deelnemende bibliotheken mogen bijvoorbeeld geen enkele mededeling doen over de wijze van digitalisering.

Hoeveel Google Book Search Google kost is dan ook onduidelijk. Voorzichtige schattingen zijn echter wel mogelijk. Uitgaande van een gemiddelde digitaliseringsprijs (inclusief OCR’en en opslag) van $ 50 per boek en een geschat aantal van 12 miljoen tot nu toe gedigitaliseerde werken, zou de investering van Google op dit moment al $ 600 miljoen bedragen. Zelfs voor een miljardenconcern als Google is dat een aanzienlijke investering en de regelmatig terugkerende vraag is dan ook: wanneer en op welke wijze gaat Google aan GBS verdienen? Ondanks alle idealistische ideeën over het organiseren en toegankelijk maken van alle informatie in de wereld is Google Inc. tenslotte gewoon een beursgenoteerde onderneming.

Uitgaande van de huidige overeenkomst die Google in de VS met de branche-organisaties van auteurs en uitgeverijen heeft afgesloten (de Google Book Search settlement), heeft Michael Cairns een voorzichtige berekening gemaakt van de inkomsten die GBS op langere termijn voor Google zal kunnen genereren. Een van de uitgangspunten bij zijn berekeningen is dat GBS will be considered a ‘must have’ database product for all libraries. Cairns schat de potentiële markt in de VS voor GBS op ca. 130.000 bibliotheken (variërend van schoolbibliotheken tot onderzoeksbibliotheken). Google zal voor verschillende soorten bibliotheken verschillende tarieven gaan rekenen en in het ene segment (wetenschappelijke bibliotheken) zal de noodzaak tot een licentie veel groter zijn dan in andere segmenten (schoolbibliotheken). Voor wetenschappelijke bibliotheken rekent Cairns met een jaarlijke licentieprijs van $ 55.000. Vervolgens berekent hij dat binnen drie jaar Google jaarlijks een bedrag van ca. $ 260 miljoen aan GBS zal gaan verdienen.

Als je dat bedrag nu afzet tegen de kosten die Google maakt, dan kun je constateren dat binnen een paar jaren Google de investering terugverdiend zal hebben en daarna flink aan GBS zal gaan verdienen. Natuurlijk, een aantal veronderstellingen van Cairns zal zich nog in de praktijk moeten bewijzen, maar als vingeroefening geeft zijn analyse een aardig beeld van de financiële kant van GBS. En zoals Cairns zelf ook al constateert, op basis van GBS kan Google op termijn nog allerlei andere diensten gaan aanbieden en ook de vermarkting van GBS buiten de VS is in zijn berekeningen nog niet meegenomen.

Ondertussen broedt in Manhattan een rechter op een Salomons oordeel

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: