Verplicht in Madrid

Tja, het Prado, wat moet je daar nu nog van zeggen? Een indrukwekkende verzameling schilderijen waar je moeiteloos een dag tussen kunt rondzwerven. Zelf was ik het meest onder de indruk van een zaal ‘zwarte’ Goya’s en aantal schilderijen van Tintoretto. Maar waar ik het meest door verrast werd, waren een schilderij en een tafel van de achttiende eeuwse Franse schilder Charles Joseph Flipart.  Het eerste dat me te binnen schoot was: Microsoft Surface table avant-la-lettre. Het schilderij is een voorstudie voor de tafel die als titel Mesa revuelta con pinturas, zanfonía, libros y otros objetos en trampantojo heeft meegekregen. Van de Engelse vertaling heb ik alleen in de gauwigheid Disordered table opgeschreven.

                Mesa revuelta con pinturas, zanfonía, libros y otros objetos en trampantojo

In al z’n eenvoud suggereert deze tafel-met-schilderij wat Microsoft heeft gerealiseerd: willekeurig samengebrachte objecten die onbeperkt verschoven, uitvergroot, verwijderd en weer opnieuw opgeroepen kunnen worden.

En verder bestond de dag vooral uit het verkennen van de mogelijkheden om weer in Nederland terug te komen. Die leken, en lijken, vooralsnog nog steeds beperkt, maar misschien gloort er licht aan de horizon. Vanuit Amsterdam is een UvA-busje onderweg waarmee we morgen opgehaald gaan worden. Iedereen heeft nog steeds zo iets van: eerste busje zien, dan geloven, maar het lijkt een realistische mogelijkheid. Onze collega’s uit Delft hebben iets soortgelijks op poten gezet, maar dan met de inzet van Delftse studenten. Ik ben benieuwd wie straks als eerste in Nederland weer aan komt. Met vliegen zal het voorlopig wel niets worden…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: