LIBER, dag drie

En toen greep de natuur in: de aswolk die over Noordwest-Europa trekt had vandaag ook gevolgen voor het programma in Madrid. Architect Willem Jan Neutelings van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid moest zich afmelden omdat zijn vlucht naar Madrid gecancelled werd. Dat was jammer, omdat de opslagfaciliteiten van het NIBG een bijzonder voorbeeld van ondergrondse opslag vormen. De andere twee sprekers over het thema opslag, Marie Vest van de Deense KB en Deborah Novotny van de Britse tegenhanger, hadden echter genoeg interessants te vertellen. De eerste over langjarige opslag van materialen bij lagere temperaturen dan we tot nu toe daarvoor geschikt achtten en de tweede over nieuwe opslagfaciliteiten die de British Library aan het bouwen is in het kader van het strategische doel toe te werken naar nog maar twee BL-locatie: St. Pancras in Londen en Boston Spa. In Boston Spa komt een volledig geautomatiseerde opslag- en uitleenfaciliteit voor kranten waar Novotny een intrigerend animatiefilmpje van liet zien. Ik heb er nog even naar gezocht op het web, maar nog niet gevonden. Gelukkig komen binnen nu en twee weken alle presentaties van de afgelopen drie dagen beschikbaar op de seminar-website.

Vervolgens kwam er een aantal projecten aan bod over bestaande gebouwen die meer of minder ingrijpend aangepast zijn of worden. Een heel geslaagd voorbeeld was de universiteitsbibliotheek van Leicester, waar o.m. voor de niet meteen voor de hand liggende oplossing van compactuskasten voor de open opstelling was gekozen, omdat gebruikers aan hadden gegeven daar de voorkeur aan te geven boven verplaatsing van veel boekmateriaal naar een depot ergens buiten de stad. Wilma van Wezenbeek van de TU Delft presenteerde de filosofie achter de veel kleinschaliger opwaardering van het pas tien jaar oude bibliotheekgebouw van de TU. Ook deze opwaardering moest volgens haar zo flexibel mogelijk uitgevoerd worden, omdat min of meer ingrijpende aanpassingen van het gebouw een blijvend gegeven zijn. De bibliotheek, “in search for a niche”, moet constant meegroeien en meebewegen met enerzijds de technologische mogelijkheden en anderzijds de wensen van haar gebruikers. Van dat laatste kwam echter weer weinig terug in de presentatie over de verbouw en herinrichting van de bibliotheek van de Parijse Sorbonne.

En toen volgde de afsluiting van het seminar met een uitvoerig exposé van de Spaanse architect Jose Maria Peridis over de nieuwe bibliotheek van Toledo (op zaterdag onderwerp van een optionele excursie). Daar heb ik echter weinig van meegekregen, omdat ik toen op allerlei mogelijke manieren de KLM in Madrid en Nederland probeerde te bereiken met het oog op m’n gecancelde retourvlucht naar Amsterdam. Veel resultaat had dat echter niet…

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: