LIBER, dag één

Vandaag de eerste echte seminardag in de Nationale Bibliotheek. Met een overmacht aan bewakingspersoneel. Het valt toch al op dat in heel Madrid veel politie zichtbaar aanwezig is. Elf maart heeft wat dat betreft diepe sporen nagelaten. Ook tegenover ons hotel wordt een gebouw permanent bewaakt en elke auto die de ondergrondse garage in wil wordt geïnspecteerd. 

We begonnen vanmorgen niet echt vroeg, om een uur of elf met de gebruikelijke welkomsttoespraakjes. Het programma kent negen onderdelen en bij elk onderdeel zijn er twee of drie presentaties. Dat is soms even doorbijten, zeker als Fransen in hun eigen versie van het Engels (Allo, Allo) proberen dertig minuten de aandacht vast te houden. Voor de presentaties in het Spaans worden gelukkig simultaan-vertalingen aangeboden, hetgeen tot nu toe prima werkt, zoals alles op technisch vlak (inclusief gratis wifi) vlekkeloos verloopt. Sommige sprekers had nog iets nadrukkelijker gevraagd moeten worden een keuze te maken uit wat ze willen vertellen over dat mooie nieuwe gebouw dat net (of nog net niet) opgeleverd is. Zo verloor Martin Svoboda van de Tsjechische Nationale Technische Bibliotheek zich in opsommingen over meters, aantallen, jaartallen. Hij merkte zelf gelukkig op een gegeven moment op “It’s all a little boring”, terwijl hij juist door zich te concentreren op het spectaculaire kleurrijke interieur van deze in 2009 opgeleverde bibliotheek probleemloos ieders aandacht gevangen had kunnen houden.

De presentatie die er vandaag echt uit sprong was die van de Belg Wim de Waele. To the point, welbespraakt, multimediaal en niet te beroerd om prikkelende uitspraken te doen. Zullen boeken en bibliotheken nog aansluiten bij onze digital natives en alle nog ‘digitalere’ generaties die daar nog op gaan volgen? Voor de bibliotheken was De Waele aanzienlijk positiever dan voor de boeken, mits die bibliotheken aansluiting weten te vinden bij nieuwe functies die gebruikers in toenemende mate van bibliotheken verwachten: een sociale ruimte, een uitnodigende ruimte, met mogelijkheden om samen te werken of in isolatie en stilte te studeren. Digital natives will most likely not love books, but perhaps might love libraries. Maar dan niet de bibliotheek als boekenpaleis.

En voor de twittervolgers (en met dank aan Janneke): hashtag #LiberAG10

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: