Weekoogst #7

Wat wil de wetenschapper?
Twee rapporten trokken deze week op veel plekken de aandacht. In de eerste plaats het vierde rapport in deze eeuw van de Amerikaanse onderzoeksorganisatie Ithaka S+R naar de mening van Amerikaanse wetenschappers over de wetenschappelijke informatievoorziening, de rol van bibliotheken en zaken als institutionele repositories en open access. Door de verschuivingen die over het afgelopen decennium nu te signaleren vallen een meer dan interessant rapport. Het andere rapport betreft een samenvatting door mensen van OCLC van een twaalftal gebruikersonderzoeken uit de afgelopen vijf jaar. Een flink aantal daarvan is de afgelopen twee jaar hier de revue gepasseerd, maar deze overzichtsstudie biedt meerwaarde omdat zowel overeenkomsten in de eindresultaten worden benoemd als verschillen. “This report is not intended to be the definitive work on user behaviour studies, but rather to provide a synthesized document to make it easier for information professionals to better understand the information-seeking behaviours of the libraries’ intended users and to review the issues associated with the development of information services and systems that will best meet these users’ needs.”

In Google We Trust
Ik heb er even over lopen twijfelen: is het nu een 1 aprilgrap of is Google dit keer wel serieus? Ik houd het maar op het laatste. En dus is het mooi dat Google beurzen beschikbaar gaat stellen voor onderzoek op basis van alle data in de Google Book Search database. Geen vrije competitie, maar alleen voor medewerkers van de bij GBS betrokken instellingen. Blijkbaar, want officieel schijnen er nog geen mededelingen over gedaan te zijn. Transparantie, het is nog steeds niet het sterkste punt van Google.

Week van de iPad
Het begon afgelopen weekend met de eerste officiële verkoopcijfers: variërend van 300.000 tot 600.000 in de eerste twee dagen. Maar de concurrentie ligt op de loer: van de WePad (mooi gevonden!) tot Microsofts Courier. De hype rond de iPad heeft ook weer tot veel speculatie geleid over de toekomst van de e-reader. We worden geadviseerd nu in te stappen in aandelen want in 2020 zullen er wel 440 miljoen readers over de toonbank gaan. Gelukkig zijn er ook nog steeds vanuit de industrie zelf wat realistischer geluiden: een e-reader op basis van e-ink met kleurengebruik zal mogelijk in 2020 tot de realiteit behoren. Mogelijk.

WorldCat
Ik heb het hier wel vaker over WorldCat gehad, de catalogus die steeds beter de pretentie van een wereldcatalogus aan het waarmaken is. De snelheid waarmee dat gebeurt valt goed af te lezen uit de Watch WorldCat Grow-website. Kijk er maar eens een minuutje naar en de kans is groot dat het aantal geregistreerde holdings in die periode met een paar honderd gestegen is. Inmiddels zitten we al ruim boven de anderhalf miljard geregistreerde publicaties. En heeft OCLC nu ook besloten MARC-records van digitale boeken uit Google Book Search en van de HathiTrust in WorldCat te gaan opnemen.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: