Utrecht gevisiteerd

We hebben allemaal wel eens last van het ‘de eerste, de beste, de grootste’-syndroom. Deze keer vertoont de UB Utrecht een aantal herkenbare symptomen. De UB is gevisiteerd en de resultaten stemmen blijkbaar zeer tot tevredenheid. De UB “moet worden gerekend tot de beste bibliotheken van Nederland”. Wat betreft de beschikbaarheid van wetenschappelijke informatie wordt de bibliotheek “algemeen als koploper beschouwd”. Om haar ambities ook in financieel krappere tijden waar te kunnen maken adviseert de visitatiecommissie verdergaande samenwerking met andere Nederlandse bibliotheken en de UB Utrecht zou daarbij “als grootste universiteitsbibliotheek van Nederland het voortouw moeten nemen.” Werk aan de winkel dus voor de nieuwe bibliothecaris Anja Smit.

De visitatie heeft plaatsgevonden naar het voorbeeld van de huidige onderwijs- en onderzoeksvisitaties in het hoger onderwijs: eerst een zelfevaluatie van de bibliotheek inclusief bijbehorende documentatie en vervolgens een bezoek op locatie van de commissie. Volgens de nu gepubliceerde samenvatting van het visitatierapport is het oordeel van de commissie overwegend ‘zeer goed’ tot ‘goed’, met een enkele ‘voldoende’. De presentatie daarvan in twee tabellen roept wel de nodige vragen op. Zo wordt in de tabel Prestaties naar ambities en doelen het onderdeel ‘dienstverlening op maat leveren aan individuen en groepen’ met ‘zeer goed’ beoordeeld, terwijl in de tabel Prestaties volgens doelgroepen het onderdeel ‘ontwikkeling individuele bibliotheek (Personal Library, VKC’s) geen score heeft gekregen omdat dit onderdeel nog te kort ontwikkeld is om te evalueren.

Zo roept de gepubliceerde samenvatting meer vragen op en verwondert het eigenlijk niet dat het onderdeel ‘Communicatie’ met – slechts? –  een voldoende wordt beoordeeld. Als je dan de grootste, de beste en de koploper meent te zijn, publiceer dan gewoon dat hele rapport, inclusief de samenstelling van de visitatiecommissie. Er is toch niets om je over te schamen? De rapporten van de onderwijs- en onderzoeksvisitaties komen tenslotte ook, wel overigens vaak met een onaanvaardbare vertraging, op de website van de QANU.

Advertenties

1 comment so far

  1. […] This post was mentioned on Twitter by WoW!ter. WoW!ter said: Starred in Greader Utrecht gevisiteerd http://bit.ly/cvR2Hn […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: