Weekoogst #5

Temperatuur genomen
In Checking Out the Future geeft Jennifer Hendrix van het Office for Information Technology Policy van de ALA op basis van de recente literatuur de actuele stand van zaken rond het gebruik van informatietechnologie in de bibliotheek met af en toe een blik in de toekomst. Terecht houdt Hendrix haar lezers voor dat “Yet these capabilities (van IT) should be evaluated based on their ability to meet user needs and not adopted merely because they are cutting-edge technology.” Aan het rapport is een uitgebreide bibliografie gekoppeld.

Klein is altijd relatief
Het gebeurt niet zo vaak dat er ‘elders’ aandacht wordt besteed aan wat er in dit kouwe kikkerlandje gebeurt. Maar als het dan een keertje gebeurt, zoals nu in de serie On the Leading Edge van de Library of Congress, vind ik het grappig dat onze royale KB aangeduid wordt in het artikel als ‘a small institution’. Zoals zo vaak is dat vooral een kwestie van perspectief. Menige universiteitsbibliotheek kijkt in ieder geval met afgunst naar het jaarlijkse budget van de KB.

WWW onder de loep
Het web is hot en dus is daar zelfs in tijden van economische krapte ruimte voor. Deze week maakte de Britse regering bekend dat zij 30 miljoen GBP ter beschikking heeft gesteld voor de oprichting van het Institute for Web Science. Het onderzoeksinstituut komt onder leiding te staan van Sir Tim Berners-Lee, de Britse uitvinder van het World Wide Web, zoals fijntjes in het persbericht wordt opgemerkt. Ik geloof dat het weer tijd wordt voor mijn hulpactie: de Nobelprijs voor Tim Berners-Lee. 😉

       Nobel Prize for Tim Berners Lee

De toekomst voorspellen
Afgelopen zaterdag stond er in de NRC een artikel over de veranderingen in en de toekomst van de universiteitsbibliotheken. Een van de bibliothecarissen die in het stuk aan het woord komen, Graham Jefcoate uit Nijmegen, stelt onomwonden dat meer dan vijf  jaar vooruit kijken zinloos is. Wij zijn intern bezig te proberen 15 jaar vooruit te kijken. Woensdag gaan we onderling onze visies op de UB van de toekomt uitwisselen. Zinloos? Ik denk het niet. De discussies tot nu toe heb ik in ieder geval niet als zodanig ervaren.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: