What’s Good Enough for Harvard…

Amerikanen zijn dol op statistieken en ranglijsten, en langzamerhand beginnen we dat hier ook een beetje over te nemen. In al die ranglijsten van universiteiten, en een enkele over universiteitsbibliotheken, is er altijd één constante: Harvard staat fier bovenaan. In de laatst beschikbare ARL Statistics over de jaren 2007-2008 is dat niet anders: qua omvang van de collectie en de uitgaven aan respectievelijk collectievorming en personeel staat Harvard netjes op de eerste plaats.

Eind vorig jaar hebben de Harvard University Libraries (een conglomeraat van ruim 70 bibliotheken met een jaarbudget van $ 159 miljoen in 2008 waarvan $ 34 miljoen voor de collectievorming!) een toekomstverkenning geschreven die ertoe moet leiden dat de gezamenlijke bibliotheken van Harvard die toonaangevende positie ook in de toekomst zullen weten te behouden.

Er staat veel behartenswaardigs in het rapport. Ik hou het bij één citaat:

Understanding that a single institution cannot afford the space and funding to collect and maintain the entirety of the world’s scholarship, careful, strategic decisions must be made about how the University should maintain Harvard’s premiere library collection status. No single institution can bear the burden of acquiring the entire world’s informational output.

Om voor eens en altijd duidelijk te maken dat de tijd van ‘just-in-case’ écht, en zelfs voor Harvard, voorbij is. Echo’s van deze discussie zijn ook hoorbaar op Bibliotheek 2.0.

Advertenties

1 comment so far

  1. Janneke on

    @bert Dankje voor het opnieuw attenderen, ik had nog niet gezien dat Guy een nieuwe vraag had gesteld.

    @andere lezers; als er andere informatie/collectiespecialisten meelezen, lees de discussie op bibliotheek 2.0 eens en lever een bijdrage, ik ben ontzettend benieuwd naar hoe je denkt over collectievorming en hoe jij je beslissingen maakt. Op de nieuwjaarsborrel heb ik nog stevig staan discussieren over dit onderwerp dus ik vermoed dat dit echt wel leeft onder mijn collega’s (mijn discussiepartners waren niet gecharmeerd van mijn pragmatische en cijfermatige insteek 😉 ).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: