Brakke beginperiode

Goed om even bij stil te staan: de eerste dedicated e-readers verschenen pas zo’n zes jaar geleden op de markt. Ze sloegen niet erg aan, totdat eind 2007 Amazon de Kindle presenteerde. En sinds een half jaar heeft iedereen het over de doorbraak van de e-reader, en daaraan gekoppeld van het e-boek. Hype of realiteit?

Het E-reading Event dat vandaag op de Eindhovense High Tech Campus werd georganiseerd gaf geen antwoord op deze vraag, maar maakte juist duidelijk in de woorden van IREX Technologies CEO Hans Brons dat we nog maar in de ‘brakke beginjaren’ van de e-reader zitten.

Dat de toepassingen en het gebruik in het hoger onderwijs ook nog geen gelopen race is werd duidelijk uit de presentatie van Annemieke van der Mark over een van de deelprojecten uit het HvA-project Amsterdam E-Boekenstad. Bij een onderwijsmodule kregen drie groepen studenten hetzelfde boek op drie verschillende manieren aangeboden: gewoon in papieren vorm, digitaal op de laptop of digitaal op een e-reader. De e-reader verloor het vervolgens bij de studenten op alle fronten wat betreft gebruiksgemak en bovendien scoorden de studenten uit deze groep uiteindelijk het slechtst bij het afsluitende tentamen. Uit logboekgegevens bleek dat studenten hoogstens 20 minuten achtereen geconcentreerd konden studeren met de e-reader terwijl ze met het gedrukte boek bij de hand makkelijk twee uur achterelkaar zaten te blokken.

Flexibiliteit, leesgemak, prijsstelling, digital rights management, opmaak en formaten. Het zijn evenzovele problemen die om oplossingen vragen om het stadium van de hype te laten volgen door brede acceptatie, althans in het hoger onderwijs. Vandaar dat ‘brakke beginperiode’ en de vele fraaie vergezichten die de verschillende CEO’s, CIO’s en CTO’s van technologie-startups en -spinoffs ons vandaag presenteerden. Goedgebekt, vol vuur en overtuigd van hun (uiteindelijke) commerciële succes. De tijd zal het leren.

Hashtag: #eenl10

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: