Broodje kennis

“Rond 12:00 uur verlaat u uw werkplek om een broodje te kopen en vervolgens naar SPUI25 te gaan. Om 12:20 uur heeft u zich in SPUI25 geïnstalleerd om te genieten van uw lunch en de nodige geestelijke voeding. Wanneer u rond 12:40 uur de laatste hap van uw broodje doorslikt is er kort gelegenheid tot het stellen van enkele vragen aan de spreker. Daarna vertrekt u, zodat u precies om 13:00 uur weer verder te gaan met uw werkzaamheden.” Aldus probeert Spui25, het academisch-cultureel centrum van de UvA, wekelijks hongerige geïnteresseerden naar het Spui te trekken voor “een voedzame lunch voor de geest”.

Vanmiddag verzorgde Rob Kroes, emeritus hoogleraar Amerikanistiek, een korte lezing over fotografische beelden van oorlog en terreur. De Folia van vorige week (pp. 18-19) had ons daarvoor al een beetje opgewarmd. Kroes liet in twintig minuten (die uiteindelijk veertig minuten werden) een aantal iconografische foto’s (over 9/11, de Vietnam-oorlog, Iwo Jima en de Amerikaanse burgeroorlog) de revue passeren, foto’s die niet alleen op pregnante wijze tot uitdrukking brengen wat er op een bepaalde dag op een bepaalde plaats gebeurde, maar die vervolgens in de jaren daarna een eigen leven zijn gaan leiden (een Nachleben hebben). Zondermeer een heel leuke lezing die me nieuwsgierig heeft gemaakt naar Kroes’ laatste boek, Photographic Memories.

In de komende drie maanden is er elke dinsdag Broodje kennis en ik zal zeker nog wel een keertje aanschuiven.

En wie nog in andere iconografische foto’s geïnteresseerd is, kijk dan op Iconic Photos en The Most Iconic Photographs Ever Taken.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: