De UB van/in de toekomst

Vanmiddag had ik mijn eerste werkgroepsessie in het kader van ons interne traject ‘De UBA in 2025′. We zaten met z’n zessen twee uur bijelkaar, onder begeleiding van Maurits van der Graaf, om ons te buigen over wat wij dachten over acht bepalende ontwikkelingen voor de komende 15 jaar. We zijn nu tegelijkertijd met vijf werkgroepjes bezig en alle groepen hebben in de komende twee weken nog een tweede sessie waarin getracht gaat worden, op basis van de discussie over de bepalende ontwikkelingen, een of meerdere toekomstscenario’s voor de komende vijftien jaar te beschrijven. Als afsluiting van het traject is een groepsdiscussie gepland op 31 maart waarin de werkgroepen hun toekomstscenario’s zullen presenteren.

Alle werkgroepjes zijn divers samengesteld. Alle afdelingen van de UB, de Erfgoed-divisie, de faculteitsbibliotheken én de HvA-mediatheek zijn vertegenwoordigd, zodat de toekomst echt van alle kanten belicht wordt. Daarnaast is er een aparte werkgroep geformeerd van jongere medewerkers (ook wel aangeduid als de young potentials), die veel minder last hebben van twintig of dertig jaar bibliothecaire ballast. Het wordt interessant om te zien of er juist uit deze groep andere vergezichten komen dan uit de andere groepen. Maurits is de enige die daar op dit moment zicht op heeft, want hij begeleidt alle groepen en moet nu snel aan de slag met zijn eerste rapportage.

Ter voorbereiding van dit interne traject heb ik in de afgelopen weken het nodige relevante materiaal verzameld en voor alle deelnemers op een Surfgroepensite gezet. Niet alleen door veel universiteitsbibliotheken, maar ook door overkoepelende organisaties als de ARL (Transforming Research Libraries) en JISC cs (Libraries of the World) wordt momenteel werk gemaakt van ‘de bibliotheek van de toekomst’. Uiteraard proberen we daar ons voordeel mee te doen, maar uiteindelijk gaat het toch ook om wat er in je eigen lokale omstandigheden en vanuit je eigen lokale situatie mogelijk én onmogelijk is. Maar als inspiratiebron is een dergelijke zoektocht naar wat er elders gebeurt meer dan lonend. Ook door de soms verrassende toekomstvisies die je al verzamelend tegenkomt, zoals deze op de beroemde Londense Undergroundmap gebaseerde Trends and Technology Timeline 2010+. Een paar voorspellingen:

  • e-ink comes of age: 2015-2020
  • last cd is published: 2015-2020
  • physical newspapers become luxury items: 2025-2035
  • verbal search: 2015-2020
  • outsourcing backlash: 2010-2015
Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: