Boef Bernhard

Het zal afgelopen donderdag ongetwijfeld druk geweest zijn in de aula bij de promotie van Annejet van der Zijl (ja, de biografe van Annie M.G. Schmidt) op haar proefschrift over Prins Bernhard. Ik kon er zelf vanwege een vergadering helaas niet bij zijn.

Sinds zijn dood, ruim vijf jaar geleden inmiddels, is het niet meer stil geworden rond Bernhard. De ene na de andere publicatie over zijn leven met en naast koningin Juliana is er op de markt gebracht (studies bijvoorbeeld van Aalders, Fasseur en Biesemaat) en in de voorbije weken trok de miniserie Bernhard. Schavuit van Oranje een grote schare trouwe kijkers. En nu dus deze biografie van Bernhard, die zich vooral op zijn jongere jaren richt, zijn jeugd in het Duitsland van de Weimar-republiek en Adolf Hitler.

Bernhard ontbreekt in het zesdelige Biografisch Woordenboek van Nederland. Dat heb ik altijd een beetje curieus gevonden, evenals overigens het ontbreken van Juliana en Claus. Het zesde deel van de BWN verscheen in 2008; ruim de gelegenheid dus toch om onze overleden royals mee te nemen. Nog teleurstellender vond ik het om te merken dat ook in het onlangs met veel fanfaregeschal gelanceerde Biografisch Portaal van Nederland deze omissie nog steeds niet is goedgemaakt. Er is geen gebrek aan goed ingevoerde studies over ’s mans leven en activiteiten, maar voorlopig voert Wikipedia nog de lijst aan bij een zoekactie op ‘Bernhard prins Nederlanden’. Dat zou ik als Biografisch Portaal toch niet op me laten zitten.

En wat Annejet betreft: her en der is ze al betrapt op kleinere en minder kleine onvolkomenheden in haar proefschrift (zo laat ze Bernhard drie dagen te laat dood gaan). Maar dat, en het uiterst belabberd afgedrukte fotomateriaal in haar proefschrift, zal hoge verkoopcijfers niet in de weg staan. Daar staat de naam van Bernhard garant voor. Vanmiddag om 14.00 uur  perspresentatie in de Orangerie van Paleis Soestdijk, vanavond om 19.20 uur een halfuur lang op de televisie. Succes verzekerd.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: