Orde in de versie-chaos

Soms verdwaal je al surfend ergens en kom je op plekken waarvan je eigenlijk helemaal geen weet wilt hebben. Het overkwam mij vanmorgen weer eens toen ik achteloos klikte op een link in een mailtje en terecht kwam op de website van de NISO, de Amerikaanse National Information Standards Organization. Getriggered door een discussie over wat er nu precies wel en niet gearchiveerd moet worden in institutional repositories, volgde ik een link over wat nu precies een VoR is, een afkorting die ik nog niet kende.

Het blijkt om de zogenaamde Version of Record te gaan, de definitieve door de uitgever gepubliceerde versie van een peer reviewed artikel. Dat is de versie waarnaar andere auteurs moeten verwijzen als zij van het artikel gebruik maken.

VoR maakt onderdeel uit van een hele reeks van afkortingen voor verschillende versies, variërend van de AO (Authors Original) via de SMUR (Submitted Manuscript Under Review) tot het AM (Accepted Manuscript) en vervolgens natuurlijk de VoR, waarvan dan ook weer twee versies blijken te bestaan: de CVoR en de EVoR, respectievelijk de Corrected en de Enhanced Version of Record.

Wordt het daarmee nu allemaal beter en overzichtelijker? Ik weet het niet. Wel weet ik dat er veel verwarring bestaat, zowel bij auteurs als bibliotheekmedewerkers, bijvoorbeeld over de nu veelgebruikte term ‘post-print’. Je denkt dan, als Nederlander tenminste, aan de definitieve gepubliceerde versie maar het is de voor publicatie geaccepteerde versie (na peer review, met aanpassingen dus) die nog niet gepubliceerd is (dus zonder de opmaak en paginering van de uitgever). Dat daar meer duidelijkheid in moet komen is zeker, maar over deze JAV-richtlijn dat kan bewerkstelligen? Ik heb m’n twijfels.

Ehhhh, JAV? Natuurlijk: Journal Article Versions!

Advertenties

1 comment so far

  1. zeemanspraat on

    Iets zinnigs te melden over deze JAV-problematiek? NISO vraagt op dit moment commentaar op deze richtlijn uit 2008 en de problematiek die ermee opgelost hoort te worden. Zie: http://www.surveymonkey.com/s/PBJSPKR


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: