Met succes verdedigd

Ik meldde al eerder, op basis van de onofficiële uitslag, dat de UB door het UvA-personeel opnieuw tot beste dienstverlener van de UvA is uitgeroepen. Vorig jaar haalden we voor de eerste keer de daarbijbehorende wisselbeker binnen, en deze mag dus nog een jaartje op de kamer van bibliothecaris Nol Verhagen blijven staan.

De officiële uitslag van de medewerkersmonitor 2009 is er nu eindelijk (helaas, voor niet-UvAers niet toegankelijk). En inderdaad, de bibliotheek krijgt het hoogste cijfer toegekend door de docenten en onderzoekers. De 7,5 van vorig jaar wordt dit jaar met eentiende overtroffen, een 7,6 dus. Dat hogere cijfer komt overeen met het algemene beeld dat uit de monitor oprijst: het oordeel van de medewerkers over de verschillende diensten van de universiteit is beter dan dat van vorig jaar. Het gaat vaak om graduele verschillen, maar de trend is onmiskenbaar een opgaande lijn.

Voor het College van Bestuur is dat echter geen reden om de diensten op hun lauweren te laten rusten. Voor 2010 is er een aantal streefcijfers geformuleerd die mijns inziens, gezien de vaak maar zeer bescheiden winst die in het afgelopen jaar is geboekt, rijkelijk optimistisch zijn. Maar goed, dat gaan we in de loop van dit jaar wel zien.

Ook voor de bibliotheek zijn die streefcijfers er. We moeten in 2010 opnieuw (minimaal) een 7,6 als waarderingscijfer zien te verdienen. En we moeten de het gebruik door de faculteiten van onze digitale diensten opkrikken van 61 naar 70%. Met dat getal van 61% is iets raars aan de hand. Het betreft het gemiddelde voor de gehele universiteit, maar uitgesplitst naar de verschillende faculteiten blijkt dat slechts 50% van de respondenten van de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica zegt gebruik te maken van de digitale bibliotheek van de UvA (bij alle andere faculteiten ligt dat cijfer – vaak aanzienlijk – hoger). Wij kunnen dat lage percentage intern maar moeilijk plaatsen. De enige verklaring die we tot nu toe hebben kunnen verzinnen is dat de betrokken medewerkers in veel gevallen zich helemaal niet meer realiseren dat ze gebruik maken van ‘de digitale bibliotheek’,  met name bij het raadplegen van elektronische tijdschriften. Ik schreef daar onlangs al een post over onder de titel ‘De UB onzichtbaar’. Mogelijk dat de vraagstelling in de monitor ook te onduidelijk is, maar deze kwestie zal zeker nader onderzocht worden in de komende maanden. We moeten tenslotte dat percentage van 70% zien te realiseren want anders…

Advertenties

1 comment so far

  1. Lukas Koster on

    Het moet inderdaad eens duidelijk gemaakt worden wat men verstaat onder de “Digitale Bibliotheek” van de UBA-UvA, zeker in dit soort onderzoeken (en dat geldt voor veel meer begrippen). Wij gebruiken de term “Digitale Bibliotheek” voor onze portal (gemaakt met MetaLib) voor rechtstreekse toegang tot catalogi en databases waar de UB toegang toe biedt. Tegelijkertijd kan in deze portal zelf simultaan in meer dan één database gezocht worden. Impliciet valt ook onze UvA-Linker (gemaakt met SFX) er onder, waarmee voor het grootste deel toegang tot fulltext publicaties verkregen wordt op basis van zoekresultaten in, maar ook buiten de Digitale Bibliotheek (zoals in Googles Scholar, Picarta, etc.).
    Ook de zoek-tabs op de UBA homepagina maken gebruik van beide diensten, en ook van onze Catalogus. Niet te vergeten hier de “FullTextFinder” dat eigenlijk niets meer is dan een rechtstreekse ingang op UvA-Linker (SFX).
    Zoeken in en het toegang hebben tot een groot aantal online databases en e-journals is alleen mogelijk op basis van licenties die de UvA-UBA afgesloten heeft. De Faculteit Geneeskunde is bv. een UvA-onderdeel dat niet gebruik maakt van de officiële Digitale Bibliotheek van de UBA, maar wel van een eigen frontend om toegang tot de UvA-UBA gelicentieerde bestanden.
    De vraag is dus, wat wil je meten: gebruik van de officiële Digitale Bibliotheek frontend, van de verschillende andere mogelijke ingangen, of van de via de Digitale Bibliotheek aangeboden data en metadata?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: