Scripties in de spotlight

Folia, het weekblad van de universiteit, heeft deze week een themanummer gewijd aan de scriptie. Volgens hoofdredacteur Jim Jansen het belangrijkste onderdeel van je studie. En daar kan ik hem niet helemaal ongelijk in geven, al staat bij mij misschien juist wel een werkgroep in het vierde jaar van mijn studie politicologie bovenaan qua belangrijkheid. Een heel studiejaar bezig zijn met één onderwerp en echt voor het eerst aan wetenschappelijk onderzoek ruiken. In de huidige BaMa-structuur kan dat helemaal niet meer, maar naast het schrijven van mijn scriptie is die ene werkgroep heel bepalend geweest in mijn studie.

Maar goed, terug naar Folia. De bibliotheek komt in twee artikelen ter sprake. Eerst als het over het bewaren van scripties gaat. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de onderwijsinstituten, maar sinds jaar en dag stelt de bibliotheek ook scripties beschikbaar voor raadpleging door studenten. Vroeger in papieren vorm, en de laatste jaren in toenemende mate de digitale versie. Scripties Online wordt dan ook vermeld, maar ten onrechte wordt gemeld dat alleen de Faculteit der Geesteswetenschappen opname van scripties verplicht stelt. Dat van die verplichting klopt (maar de student bepaalt altijd zelf of hij tot openbaarmaking wil overgaan!), maar de geesteswetenschappers waren zeker niet de eerste. Met name bij de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen en Economie en Bedrijfskunde bestaat die digitale praktijk al veel langer. Het aandeel van de FGw in Scripties Online is dan ook nog steeds relatief bescheiden, maar de aanwas van nieuwe scripties is wel zeer gestaag. Voor 2009 zitten we al weer ruim 125 master-scripties hoger dan voor 2008.

Verder wordt in Folia onder de titel Je levenswerk bij het oud vuil opnieuw stilgestaan bij het beleid van een van de faculteitsbibliotheken om jaarlijks een deel van de papieren scripties (de oudste uiteraard) uit de collectie te verwijderen, zodat er over enkele jaren alleen nog digitale scripties beschikbaar worden gesteld. Dat bericht stond drie maanden geleden ook al op de Folia-website en kan dus nauwelijks als nieuws betiteld worden. Het maakt echter de achterliggende vraag niet minder actueel: moeten wij nog wel langer die oude, papieren scripties blijven bewaren? Wie doen we daar een plezier mee? Zouden we die scripties niet integraal (of selectief) moeten digitaliseren? Voor het ene wetenschapsgebied zal daar weer anders tegenaan gekeken dan voor het andere. Dagelijkse praktijk in veel van onze bibliotheken is echter dat er nog steeds door studenten vaak om inzage in zo’n oude scriptie gevraagd wordt, omdat scriptieschrijvers er door hun begeleider naar verwezen worden of omdat na een zoekactie in de catalogus ook die scripties boven kunnen komen drijven. Toch eens kijken of we daar geen gezamenlijk beleid voor kunnen ontwikkelen.

Advertenties

2 comments so far

  1. Janneke on

    Een groot gedeelte van ‘Je levenswerk bij het oud vuil’is idd een kopie van het eerdere artikel ‘scripties mee met de vuilnisman’ (Yolande heeft blijkbaar nog steeds een tweelingzus die Yvonne heet). Maar met een aantal aanvullingen ben ik toch blij;

    – Vorige keer miste ik echt dat de verantwoordelijkheid voor het bewaren bij de faculteit ligt en niet bij de bibliotheek. Dat is nu veel helderder. Zowieso heeft het onderwijsinstituut deze kwestie nu ook opgepakt en zullen zij dit verder afhandelen.
    – Ook wordt er aangestipt dat wij als bushuisbibliotheek een van de meest complete scriptiearchieven hebben van de UvA. Oke, in het land der blinden is eenoog koning, maartoch.

  2. Leon Osinski on

    In mijn ogen zijn afstudeerverslagen instellingspublicaties. Net als een proefschrift bijvoorbeeld. En als je als bibliotheek veel werk maakt van het bewaren en beschikbaar stellen van proefschriften (en van andere publicaties uit de instelling) zou je dat dus ook moeten doen voor afstudeerverslagen. Bewaren dus die scripties (digitaal) en niet weggooien.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: