Spanning loopt op

A.s. donderdag vindt voor een New Yorkse rechtbank dan eindelijk de fairness hearing plaats over de overeenkomst tussen Google enerzijds en de Authors Guild en de Association of American Publishers anderzijds. GBS 2.0 is die overeenkomst al gedoopt, vanwege de amenderingen die afgelopen november plaatsvonden nadat m.n. het Amerikaanse ministerie van Justitie fundamentele bezwaren tegen de overeenkomst naar voren had gebracht.

De drie betrokken partijen kunnen er nog lang niet gerust op zijn dat de geamendeerde overeenkomst straks de goedkeuring van judge Danny Chin zal kunnen wegdragen, want opnieuw zijn door het ministerie van Justitie belangrijke bezwaren geformuleerd. Mogelijk dat dat ertoe leidt dat in de komende dagen, net als in november, er opnieuw op uitstel zal worden aangedrongen. Naar de mening van de AG en de AAP is in ieder geval een monopolie voor Google te prefereren boven het uitblijven van een overeenkomst.

Ondertussen is er rond de overeenkomst een enorm corpus van beschouwingen, analyses en commentaren aan het ontstaan, deels via traditionele kanalen maar ook in toenemende mate via blogs. Een keuze daaruit voor diegenen die door de bomen het bos willen blijven zien:

In de wereld van de wetenschappelijke bibliotheken houdt ondertussen iedereen z’n hart vast. Ik meldde al eerder dat het erop leek dat de branche-organisaties zich neer zouden gaan leggen bij een goedkeuring van de overeenkomst. Stanford University wacht dat niet verder af en heeft, in navolging van de collega’s van Michigan en Wisconsin, de samenwerkingsovereenkomst met Google begin deze maand verder geïntensiveerd.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: