Iedereen z’n ranking

Wat doe je als instelling wanneer je in allerlei internationale ranglijsten steeds in de onderste regionen terecht komt? Je maakt zelf een eigen ranglijst en gaat daarbij uit van je eigen kracht. En dus heeft de Universiteit van Tilburg een ranglijst van faculteiten economie samengesteld op basis van recente publicaties in toonaangevende tijdschriften en wat blijkt? De Tilburge universiteit komt er als beste Europese universiteit van af in de Tilburg University Top 100 of Economic Schools Research Ranking.

De Rijksuniversiteit Groningen pakt het weer anders aan. Rankings zijn daar sowieso hot, want de universiteit houdt zelf op haar website netjes bij op welke plaats de RUG in alle rankings behaalt. En als daar iets positiefs uit komt, wordt daar meteen snel op ingespeeld. Zo ook afgelopen weekend in de personeelsadvertentie in de Volkskrant. Wat meldt de RUG daarin trots? De Groningse universiteit komt op de zesde plaats van beste academische werkgevers wereldwijd: De RUG is de enige Nederlandse universiteit in de internationale top 10 van Best Places to work in Academia in the Scientist. Mooi toch? Er gaat niets boven Groningen…

Totdat je er wat dieper in duikt. Het onderzoek waar de RUG zich op beroept is gebaseerd op een webenquête onder wetenschappers werkzaam in de levenswetenschappen, slechts één loot van de academische wereld. En erger: er blijken slechts 25 instellingen buiten de Verenigde Staten in deze ranking meegenomen te zijn. Ja, zo kan zelfs de universiteit van Ouagadougou het tot een topklassering schoppen!

Advertenties

1 comment so far

  1. Vakreferent Religiestudies on

    Gesproken over zorgvuldige ranking: hoe weet je dat de Universiteit van Ouagadoudgou in Burkino Faso zo’n beetje onder aan de lijst bungelt, wat je suggereert?

    Maaike


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: