Beyond the Collection

Combineer de gezamenlijke denkkracht van het Amerikaanse EDUCAUSE, de Britse JISC en het Nederlandse SURF en voeg daar dan ook nog het Australische CAUDIT aan toe. Je mag dan verwachten dat er een zinvol rapport op tafel komt over de toekomst van het hoger onderwijs. Onder de titel The Future of Higer Education. Beyond the Campus wordt in twintig pagina’s een toekomstbeeld van dat hoger onderwijs geschetst dat, dankzij de zich voortdurend vernieuwende informatie- en communicatietechnologie, gekenmerkt wordt door het wegvallen van alle grenzen en beperkingen. Ubiquitous education, zou je kunnen zeggen: anytime, anyplace, anywhere én any device.

De bibliotheek en de wetenschappelijke informatievoorziening komen in het rapport af en toe zijdelings aan de orde. Maar de dingen die gezegd worden zijn raak:

The library is not defined as a building for books. Many disciplines rely almost exclusively on online resources, whether books, journals, data, or artifacts. Students may consider the library more a social place than a site for the reference desk or physical books. And size of collections becomes less critical in an era when Google and other large-scale digitization projects make it possible for any institution to have access to millions of books.

De focus van het rapport is echter breder dan alleen de bibliotheek, met veel aandacht voor actuele en toekomstige ontwikkelingen zoals cloud computing, open leermiddelen, identity management, gebruikersdata, mobiele apparaten en samenwerkingsomgevingen. Lees je dit rapport naast het eveneens net verschenen Horizon 2010, dan krijg je een aardig beeld van de belangrijkste ontwikkelingen waarmee de academische wereld het komende decennium rekening dient te houden. En laten we nu net intern besloten hebben in maart een visie te ontwikkelen op de bibliotheek van 2025. Aan input daarvoor zal het dus niet ontbreken.

Overigens, mogelijke titel voor een soortgelijk rapport over de toekomst van de wetenschappelijke bibliotheken: Beyond the Brick and Mortar? Beyond the Collection? Of volstaat in dit geval ook gewoon Beyond the Campus?

Advertenties

2 comments so far

  1. Martien Versteeg on

    Wat dacht je van “Beyond us”?

  2. Janneke on

    Nee.. ik vind beyond the collection heel mooi


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: