Amsterdams feestje

Vanmiddag was er een feestje in de Amsterdamse Beurs van Berlage. De Nederlandse Open Access-community keek tevreden terug op het succes van het Open Access jaar 2009. De bewustwording rond Open Access is sterk vergroot, bestuurlijk staat het onderwerp hoog op de agenda en via Narcis worden inmiddels 200.000 wetenschappelijke publicaties open access beschikbaar gesteld aan de wereld. Dat aantal van 200.000 is overigens een verdubbeling in drie jaar van het eerdere resultaat van het honDAREdduizend-project. Dat levert een mooie lineaire groeicurve op, waar iedereen natuurlijk liever een exponentiële zou willen zien. Maar open access publiceren staat bij wetenschappers nog steeds in de kinderschoenen en op dit feestje waren ze dan ook schaars vertegenwoordigd.

Hoe alle goede voornemens nu in de praktijk te brengen, was het belangrijkste issue tijdens deze middag. Paul Doop, voorzitter van het SURF-platform ICT en onderzoek (en lid van het College van Bestuur van de UvA), stelde voor de verplichting tot open access publiceren voor wetenschappers in dienst van de Nederlandse universiteiten op te nemen in de CAO. Daarvoor kreeg hij weinig handen opelkaar. Eigenlijk wilde niemand die stap richting verplichting nemen, te meer daar er in veel disciplines nog helemaal of bijna geen mogelijkheden zijn om onderzoeksresultaten open access te publiceren met dezelfde mate aan kwaliteitsbewaking die er nu is. Een langzaam ingroei-model werd door de meeste aanwezigen als de beste weg gezien, gesteund door maatregelen als nu door NWO genomen. Wetenschappers die met NWO-financiering onderzoek verrichten kunnen voor het publiceren in open access tijdschriften een beroep doen op additionele financiering voor de dan noodzakelijke authors’ fee.

Het feestje in Amsterdam werd nog nadrukkelijker een Amsterdams feestje bij de uitreiking van de SURFshare Open Access awards voor uitzonderlijke inzet voor Open Access in 2009. De award voor OA-uitvoering ging naar onze eigen specialist elektronisch publiceren en repository manager Saskia Woutersen en de award voor OA-strategisch naar Eelco Ferwerda, uitgever bij de Amsterdam University Press. Eelco liet zwaargewichten als Bas Savenije en Sijbolt Noorda met lege handen achter.

Alle presentaties en discussies komen binnenkort beschikbaar op de website www.openaccess.nl. Andere impressies van deze middag zijn te vinden op Twitter, hashtag #oasem.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: