Album Academicum online

Ze stonden vroeger netjes op de plank naast elkaar in het Bibliografisch Informatiecentrum: de Alba studiosorum en promotorum van de Nederlandse universiteiten. Plaatsnummer 378 R (geloof ik). Maar ook deze naslagwerken vinden langzamerhand hun weg naar het web: gedigitaliseerd via Google Books (maar niet full text zichtbaar) of getransformeerd tot een geheel nieuw onderzoeksinstrument. De UvA kende al enkele jaren het digitale Album Academicum, waarin alle hoogleraren die ooit aan de UvA en haar voorlopers verbonden zijn geweest zijn opgenomen, maar onlangs zijn daar ook alle ruim 14.000 gepromoveerden van de UvA aan toegevoegd.

De voordelen van een dergelijk digitaal instrument zijn evident: directe beschikbaarheid van alle relevante gegevens van UvA-hoogleraren en gepromoveerden, directe links naar hun publicaties en beschikbare full text en de actualiteit van nieuwe aanstellingen en promoties onmiddellijk volgend.

En de mogelijkheid om vragen los te laten op deze twee groepen die je vroeger alleen maar met tijdrovend monnikenwerk kon achterhalen. Hoeveel vrouwelijke doctores haalden de eindstreep cum laude? 178! Hoeveel hoogleraren zijn er benoemd tussen 1900 en 1940? 206!

UvA-universiteitshistoricus Péjé Knegtmans zal in ieder geval hier z’n voordeel mee kunnen doen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: