Lessig over Google

Kersverse ere-doctor Lawrence Lessig publiceerde deze week een bijdrage in The New Republic naar aanleiding van de Google Book Search settlement. Hij gaat daarin niet in op de ins en outs van de overeenkomst en de daartegenin gebrachte bezwaren, afkomstig van “a wide range of companies, and a band of good souls.” Hij stelt zich zelfs op achter Google wat betreft de claim van het bedrijf dat het scannen van boeken met het oog op het construeren van een doorzoekbare index onder Amerikaanse copyright law onder fair use valt. Maar daar gaat het Lessig niet om.

Waarvoor hij in zijn bijdrage (getiteld For the Love of Culture) wil waarschuwen is het achter de copyright-muren verdwijnen van onze culturele erfenis door een overeenkomst zoals die nu afgesloten is. Lessig maakt daarvoor een uitstapje naar de wereld van films en documentaires waarin zelfs de zo noodzakelijke vervaardiging van digitale preserveringskopieën onmogelijk gemaakt wordt door dwarsliggende copyright-houders van onderdelen van die films of documentaires. Dat dreigt nu ook voor boeken te gaan gebeuren: “The deal constructs a world in which control can be exercised at the level of a page, and maybe even a quote.”

Is dat nog te voorkomen? Ja, volgens Lessig, maar dat vraagt wel om een aantal fundamentele veranderingen in het auteursrecht (met de complicatie daarbij dat dat auteursrecht van land tot land flink kan verschillen). Zo zouden auteursrecht-hebbenden hun recht vijf jaar na publicatie van een werk actief opnieuw moeten registreren; gebeurt dat niet dan komt het betreffende werk automatisch in het publieke domein. Voor preserveringsdoeleinden zou de auteursrechtelijke bescherming na een beperkt aantal jaren (Lessig houdt het op veertien jaar) moeten vervallen. En Lessig pleit vooral voor een herformulering van het auteursrecht zelf, waarin een nieuwe balans gevonden wordt tussen “incentives to support a diverse rage of creativity, with an assurance that the creativity inspired remains for generations to access and understand.” 

Maar dat alles zal zeker niet voor 18 februari, de dag dat de fairness hearing over de overeenkomst gepland staat, gerealiseerd zijn. Tegenstanders van de overeenkomst kregen gisteren, de laatste dag dat bezwaren ingediend konden worden, nog wel de steun in de rug van James Grimmelmann, een van de invloedrijkste commentatoren van de overeenkomst. Hij dringt nu aan op verwerping van de overeenkomst. Belangrijker is echter wat de komende week de definitieve opstelling van het ministerie van Justitie zal zijn.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: