Goede sier

Kijk, dat is nou snel inspelen op de actualiteit. Begin deze week publiceerde het Spaanse onderzoeksinstituut CSIC haar nieuwe versie van Ranking Web of World Repositories, een ranglijst van repositories (zowel institutionele als discipline-georiënteerde) gebaseerd op zichtbaarheid, omvang en beschikbare full text. Opvallend hoog in die lijst staat het Utrechtse Igitur (op de elfde plaats bij de institutionele repositories) en het Groningse repository volgt kort daarop als tweede Nederlandse instelling. Daar wordt meteen goede sier mee gemaakt in een personeelsadvertentie voor een nieuw Sectorhoofd Bibliotheekinfrastructuur en Innovatie (BII) bij de Groningse UB:

Steeds meer wordt de universiteit leverancier van wetenschappelijk materiaal en leermiddelen. Bij de Nederlandse universiteiten neemt Groningen een tweede plaats in op de ranglijst van de Webomatrics (sic) Ranking als het gaat om de verspreiding van wetenschappelijke publicaties op het internet. Onze ambitie is om op dit gebied, maar ook op andere, één van de beste universiteiten van Nederland te blijven.

Ons eigen repository, UvA-DARE, komt opnieuw niet al te best uit deze ranking, nl. een 263e plaats. Met name op het onderdeel ‘aanwezige full text’ (en daar gaat het uiteindelijk toch om) scoort DARE laag. Daar is weliswaar het afgelopen jaar veel energie in gestoken om dat te verbeteren, maar blijkbaar nog niet met het gewenste resultaat.

WoWter heeft overigens een tijdje geleden fikse kritiek geleverd op de methodologie van een ander product van het CSIC, de Ranking Web of World Universities. De nieuwe editie daarvan wordt ook een dezer dagen verwacht. Wedden dat de instellingen die daar weer positief uitspringen zich van dergelijke kritiek niets aan zullen trekken? Een hoge plek in een ranking, wat wil je nog meer!

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: