Workspaceization

Alhoewel het ‘zoutkaartje’ van de NS nu al bij mij heel hoog scoort als woord van het jaar 2010, heb ik inmiddels ook al een andere favoriet, nl. ‘workspaceization’. Ik kwam dat woord tegen in een artikel over het gebruik van Amazons Kindle in het wetenschappelijk bedrijf in de zin “some might consider the workspaceization of their entire lives a minus rather than a plus”, oftewel de vervagende grens tussen werk en privé die eigenlijk al lang niet meer bestaat. Een Amerikaanse antropoloog, Alex Golub, komt de eer toe de term geïntroduceerd te hebben.

Afgezien daarvan maakt Golub een aantal behartenswaardige opmerkingen over de huidige generatie e-readers vanuit het perspectief van de wetenschapper. Ja, het is handig plaats en tijd onafhankelijk toegang te hebben tot je bronnen, maar “at heart, the Kindle is designed to let you read mystery novels, not academic books”. Met name het van voor naar achteren door een boek heen springen, van de tekst naar het notenapparaat naar de bibliografie en weer terug naar een andere plek in de tekst, is in een e-reader (nog) lastig. Ja, het is handig je eigen bibliotheek op een handzaam apparaat te hebben, maar dat apparaat ondersteunt inmiddels wel markeren en het maken van aantekeningen maar nog lang niet het gamma aan “complex circling, numbering, bracketing, and so forth” dat papier toestaat en waardoor je eigen bibliotheek belangrijk aan waarde wint. En dan hebben we het nog niet eens over het eigendom op onze e-books. Wat gebeurt er met je aantekeningen als Amazon besluit een titel terug te trekken?

Desondanks is Golub optimistisch over de nabije toekomst: “It is too early for academics to shift much of their workload over to e-book format – although that day may come sooner than we expect.”

P.S. een goede vertaling van ‘workspaceization’? Verwerkplaatsisering? Google Translate komt er ook niet uit. 😉 Suggesties?

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: