Bobo’s in de kou (extra)

Nog maar wat observaties uit het Utrechtse:

Wilfried Hoffman:

  • er komt één bibliotheekportal voor alle leden van de Nederlandse openbare bibliotheken, uiteraard met alle mogelijkheden van personalisatie. Zie hier het eerste prototype.
  • en dat ene portaal gaat uit van de vraag van de gebruiker. Het was opvallend hoe vaak dat woord ‘gebruiker’ deze dag in de mond genomen werd en hoe weinig het over ‘klanten’ ging. Is de slinger weer op de weg terug?

Marc van den Berg:

  • federated search heeft z’n langste tijd gehad, de nieuwe trend is integrated search. Dus exit MetaLib en welkom Primo Central, Summon en WorldCat Local.
  • universiteitsbibliotheken in Nederland maken voor hun catalogus, Digitale Bibliotheek, linkresolver en repositories in veel gevallen van dezelfde produkten gebruik. Dat vraagt niet alleen om afstemming en samenwerking, dan zou misschien zelfs moeten leiden tot het delen van voorzieningen. Bij de linkresolver (SFX meestentijds) ligt dat nog het meest voor de hand.

Brandon Badger:

  • Google Book Search heeft inmiddels de mijlpaal van 12 miljoen gedigitaliseerde boeken gepasseerd.
  • Google gebruikt naar eigen zeggen “The World’s Best Scanning Technology”. Desondanks is de bijdrage van de mens onmisbaar om fouten en onduidelijkheden bij de OCR te herstellen. De overname van het bedrijf ReCaptcha in september 2009 stelt Google daartoe voor een belangrijk deel in staat.

Erik van Lubeek:

P.S. voor andere Utrechtse impressies, klik hier.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: