Jaar van het e-book/-reader

Er is onmiskenbaar sprake van een doorbraak, of iets dat daar op lijkt. Als e-readers een prominente plaats verkrijgen in de folders van elektronica-winkels en de Reader van Sony onder het kopje ‘Het nieuwe lezen’ met korting wordt aangeboden als hebbedingetje in het blad met de grootste verspreiding in Nederland (de Kampioen van de ANWB, oplage 3,7 miljoen exemplaren), dan is 2009 wellicht inderdaad het jaar van de e-reader. De Volkskrant vond de Kindle van Amazon ook al belangrijk genoeg voor een plaats in de top-5 van gadgets van het afgelopen decennium.

Maar kunnen we al van een echte doorbraak spreken als we de volgende cijfers, gisteren bekend gemaakt, nog eens goed op ons in laten werken: dit bijna afgesloten jaar zijn er in Nederland ca. 12.000 e-readers verkocht en ca. 60.000 e-books (5 e-books per reader). De jaarlijkse verkoop van ‘gewone’ papieren boeken komt uit op ca. 50 miljoen exemplaren. De verkoop van e-books bedraagt dus op dit moment 1 promille van die van p-boeken. Dat percentage zal de komende jaren ongetwijfeld aanzienlijk gaan stijgen en dat zal eveneens ongetwijfeld nog vaak met de claim van een nieuwe doorbraak gepaard gaan.

Vraag is echter of de huidige e-readers de echte toekomst van het digitale lezen zijn. Is er inderdaad behoefte aan een dedicated device puur en alleen voor lezen of lezen we juist straks allemaal van onze iPhone? Voor iemand die zelf nog in de fase is dat hij aan het wikken en wegen is over de aanschaf van een netbook is dat nog net even iets teveel koffiedik kijken. 😉

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: