Definitieve deal in 2010?

Naast Jonathan Band scoort ook James Grimmelmann hoog op mijn lijstje favoriete auteurs over de Google Book Search settlement. Begin dit jaar publiceerde hij een fraai overzichtsartikel in het Journal of Internet Law over de stand van zaken op dat moment en nu voegt hij daar met een groep studenten van de New York Law School opnieuw een must read aan toe. In Objections to the Google Books Settlement and Responses in the Amended Settlement: A Report wordt een schematisch overzicht geboden van alle bezwaren die in het afgelopen jaar tegen de overeenkomst zijn ingebracht (Grimmelmann & co identificeren er 76, verdeeld over 11 categorieën) en de mate waarin er in de in november ingediende amendering aan die bezwaren is tegemoet gekomen. Dat blijkt maar in heel bescheiden mate gebeurd te zijn. Aardig is het overzicht van Grimmelmann ook door het inzicht dat het verschaft in de samenstelling van de oppositie tegen de overeenkomst: van Amazon tot Microsoft, van ProQuest tot Yahoo!, van Arlo Guthrie tot Harold Bloom, van Harrassowitz tot Hachette Livre, van de ALA tot de IFLA. Allemaal zijn ze het op onderdelen niet eens met wat er nu nog steeds op tafel ligt.

De definitieve uitkomst is nog steeds ongewis, maar de grote Amerikaanse bibliotheekorganisaties (ALA, ARL en ACRL) lijken zich al op te maken voor een goedkeuring van de geamendeerde overeenkomst. Vorige week hebben ze in ieder geval in een brief gericht aan het Amerikaanse ministerie van Justitie al vast aangedrongen op continu toezicht op de overeenkomst, “if approved“, vanwege met name het grote financiële belang van de universiteitsbibliotheken bij betaalbare licenties voor toegang tot Google’s boekendatabase en hun angst voor “profit-maximizing pricing“.

En Google? Het bedrijf gaat rustig door met het digitaliseren van boeken in de Verenigde Staten en Europa. Laatste vis die aan de haak geslagen lijkt, is de Deense Kongelige Bibliotek. Op de website van de bibliotheek zelf is het nieuws nog niet terug te vinden, maar in de pers wordt er al volop over een overeenkomst gespeculeerd.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: