Je moet maar durven!

Je moet wel een hele incidentele volger van het internationale Open Access-debat zijn om de naam van István Hernád (beter bekend als Stevan Harnad) niet te kennen. Op werkelijk onvermoeibare wijze strijdt hij op internet-fora, blogs, congressen en waar ook niet voor Open Access, maar dan wel op zíjn voorwaarden. Kort samengevat komt zijn stellingname op het volgende neer:

Just mandate that they (de onderzoekers) deposit their peer-reviewed final draft in their institutional repository immediately upon acceptance for publication. The rest will all take care of itself, quite naturally, of its own accord. Only the (immediate, institutional) deposit mandate is crucial, to set it all in motion.

En als je een andere mening bent toegedaan dan kun je bij elke publieke uiting van die mening rekenen op een geharnaste repliek van Stevan die steevast met bovenstaande uitsmijter eindigt. Soms toch echt wel een beetje om moe van te worden.

En nu heeft er iemand echt even genoeg van. Phil Davis, een van de mensen achter de door mij al eerder geprezen The Scholarly Kitchen, maakt zich vandaag heel druk over Harnads laatste bijdragen aan de discussie over Open Access. Die betreffen dit keer reacties van Harnad op het Policy Forum on Public Access to Federally Funded Research: Implementation van het Amerikaanse Office of Science & Technology Policy, een onderdeel van het Executive Office van Barack Obama. Het OSTP heeft iedereen uitgenodigd daar zijn bijdrage aan te leveren via een openbare internet-discussie. Dat heeft tot nu toe tot zo’n 145 reacties en de nodige commentaren op die reacties geleid. En over die commentaren maakt Davis zich nu druk. Want die blijken voor een kwart afkomstig van Harnad en steeds met dezelfde strekking en vaak ook op zijn bekende, ongepolijste en weinig ontziende toon. In de woorden van Davis: “tirelessly bullying other participants into submission or exasperation.” De grafiek die hij erbij presenteert zegt, zoals zo vaak, meer dan woorden.

‘Je moet maar durven’, dacht ik toen ik zijn post las. En: ‘hoe zal Harnad hier op gaan reageren?’ Dat heeft hij inmiddels gedaan, en op een voor hem nogal bescheiden wijze. In ieder geval geen zoveelste herhaling van zijn eigen standpunten, maar een uitdaging richting Davis om op zijn (Harnads) argumenten in te gaan. Ik denk niet dat David daar veel zin in zal hebben, en daar kan ik hem ook geen ongelijk in geven. Iemand zoals Harnad die zo van zijn eigen gelijk overtuigd is, valt nu eenmaal met geen enkel tegenargument meer op andere gedachten te brengen. Het eeuwige lot van de evangelist.

Advertenties

1 comment so far

  1. Stevan Harnad on

    Fel, maar niet zeer wezenlijk…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: