E-books: de Britse praktijk (I)

      

Her en der zijn in de afgelopen maanden al wat voorlopige resultaten gepresenteerd, maar nu is dan het eindrapport beschikbaar van het waarschijnlijk tot nu toe omvangrijkste onderzoek naar het gebruik van e-books in het wetenschappelijk onderwijs: het JISC national e-books observatory project. Oorspronkelijk opgezet in 2007 is in de daaropvolgende twee jaren diepgaand onderzoek gedaan naar het daadwerkelijke gebruik van 36 textbooks (verdeeld over de vakgebieden bedrijfskunde, mediastudies, engineering en geneeskunde) die in deze periode vrij ter beschikking werden gesteld aan alle medewerkers en studenten van Britse universiteiten (in totaal 127 instellingen). E-bookgebruikers werden twee keer geënquêteerd, er vonden foucsgroep-gesprekken plaats, de leveranciers van de e-books stelden hun log files beschikbaar voor deep log analysis (een specialiteit van een van de betrokken onderzoekspartners, CIBER), uitgevers hun verkoopcijfers en de betrokken universiteiten hun uitleengegevens. Kortom, een overvloed aan relevant cijfermateriaal en daarmee een solide basis voor gefundeerde conclusies.

JISC kon voor dit project beschikken over een projectbudget van meer dan 1 miljoen €, waarvan meer dan de helft werd ingezet voor de licenties voor de 36 e-books. Na een tender-procedure werden twee platforms geselecteerd, MyiLibrary en WoltersKluwer/Ovid. De laatste keuze bleek uiteindelijk niet zo’n gelukkige. Het wordt in het eindrapport op een wat onopvallende wijze gepresenteerd, maar op de voorlaatste pagina komt onder het kopje Study limitations de aap uit de mouw: “Unfortunately, due to technical issues at WoltersKluwer / Ovid, CIBER was unable to undertake a deep log analysis of the medical titles.” En dat waren er toch 10 van de 36! Platform-specifieke zaken komen daardoor niet aan de orde, maar CIBER kreeg van MyiLibrary wel toegang tot de logdata van andere (ruim 10.000) titels die via dit platform beschikbaar worden gesteld, zodat de onderzoekers de beschikking kregen over een controle groep.

Uit de overvloed aan gegevens (het eindrapport zelf is daarin sober, maar op de projectsite staan de volledige versies van de onderliggende rapportages):

  • 5 van de geselecteerde 26 e-books genereerden gezamenlijk meer dan 50% van het daadwerkelijke gebruik; de 10 meest gebruikte titels gezamenlijk 80% van het gebruik.
  • de meest populaire titel (Organisational Behaviour and Analysis: An Integrated Approach) was verantwoordelijk voor 11% van het gebruik.
  • in het totale e-books aanbod van MyiLibrary voor de onderzoeksperiode behoren zeven van de tien meest gebruikte e-books tot de door JISC vrij beschikbaar gestelde collectie. Niet ten onrechte beschouwen de onderzoekers dit als “an extraordinary performance”.

(wordt vervolgd)

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: