Broken links

In de laatste aflevering van LIBER Quarterly staat onder meer een artikel over de betrouwbaarheid van weblinks in artikelen. Van vijf e-journals op het gebied van de bibliotheek- en informatiewetenschap (waaronder Ariadne en D-Lib Magazine) is voor de artikelen uit de periode 1998-2002 gekeken of de weblinks uit de voetnoten nog ‘werken’. De, overigens niet heel verrassende resultaten, zijn toch wel een beetje onthutsend: in de genoemde periode is het gebruik van weblinks (niet DOIs van wetenschappelijke artikelen!) met ruim 25% gestegen, maar in 2008 geeft 32% van de tussen 1998 en 2002 gebruikte links bij raadpleging een foutmelding, meestal de beruchte HTTP 404 (page not found). Methodologisch valt er wellicht wel het een en ander op het artikel aan te merken, maar de resultaten geven toch wel te denken. Is het web nog vluchtiger dan we misschien altijd al gedacht hebben? Het artikel zelf lijkt dat wel te willen bevestigen: de bibliografie kent 13 literatuurverwijzingen; vijf daarvan betreffen webbronnen, waarvan er nu al … één de boodschap Oops! This link appears to be broken oplevert!

Puur toevallig kwam gistermiddag tijdens een vergadering van de UvA Metis-gebruikersgroep (Metis =  het onderzoeksregistratiesysteem van de Nederlandse universiteiten) dezelfde problematiek ter sprake. In Metis zijn in de afgelopen jaren door de UvA ruim 7.000 URLs ingevoerd bij geregistreerde resultaten van wetenschappelijk onderzoek (meestentijds ‘gewone’ publicaties, maar ook presentaties, voordrachten etc.). In het afgelopen half jaar zijn die URLs tweemaal gecheckt en liefst 30% geeft een foutmelding. Goed vergelijkbaar dus met de resultaten uit het LIBER Quarterly-artikel.

So much for the scientific record!

Advertenties

1 comment so far

  1. Lukas Koster on

    Ja, een belangrijk probleem inderdaad. Het zou erg handig zijn als er “persistent identifiers” voor online teksten gebruikt zouden worden. Er zijn verschillende interessante projecten op dit gebied:
    – Telstar (Open University UK): http://www.open.ac.uk/telstar/
    – Memento – Time travel for the web (van o.a Herbert Van de Sompel): http://www.slideshare.net/hvdsomp/memento-time-travel-for-the-web

    Verder is er het idee van één identifier voor elk object, zoals dat in de linked data ontwikkelingen speelt (zie bv mijn posts http://commonplace.net/2009/06/linked-data-for-libraries/ en meer recent http://commonplace.net/2009/11/is-an-e-book-a-book/)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: