De Amerikaanse boekproduktie ontleed

Er is nog steeds geen definitief akkoord over Google Book Search maar in de afgelopen weken zijn wel weer grote stappen in die richting gezet. Nadat de direct betrokken partijen op 13 november op het allerlaatste moment hun nieuwe voorstellen bij de New Yorkse rechtbank hadden gedeponeerd, kwam dit weekend het bericht dat Judge Chin zijn voorlopige goedkeuring aan deze voorstellen heeft verleend. Opposanten kunnen nu opnieuw tot eind januari 2010 hun bezwaren tegen de geamendeerde voorstellen kenbaar maken en op 18 februari volgt er dan een laatste hearing. Alle belangengroepen kunnen dus weer aan de slag.

Een van de belangrijke wijzigingen die door Google, de Authors Guild en de Association of American Publishers is doorgevoerd is de beperking van de overeenkomst tot boeken die onder het Amerikaanse copyright vallen of die gepubliceerd zijn in het Verenigd Koninkrijk, Canada of Australië. Deze drie landen hebben volgens Google c.s. zowel op juridisch terrein als op het terrein van boekpublicatie voldoende gemeenschappelijks. Britse, Canadese en Australische rechthebbenden krijgen dan ook een vertegenwoordiging in de directie van de voorziene Book Rights Registry.

Juist over die boeken die onder het Amerikaanse copyright vallen hebben Brian Lavoie en Lorcan Dempsey van OCLC net een heel aardig artikel gepubliceerd waarin ze op basis van de rijke WorldCat-gegevens de karakteristieken van die collectie trachten te achterhalen. Lavoie en Dempsey publiceerden al eerder over dit onderwerp.

Zo maar wat observaties uit hun artikel:

  1. WorldCat bevat momenteel 84,8 miljoen bibliografische records van gedrukte boeken, waarvan er 15,5 miljoen onder het Amerikaanse copyright vallen. Deze aantallen betreffen unieke manifestaties, niet alle afzonderlijke boeken die daadwerkelijk op de planken staan. Van die 15,5 miljoen afzonderlijke manifestaties zijn ruim 650 miljoen exemplaren in WorldCat geregistreerd. Oftewel, van ieder afzonderlijk boek staan gemiddeld 43 exemplaren op de plank.
  2. Van die 15,5 miljoen boeken is 14% gepubliceerd vóór 1923 (en derhalve rechtenvrij), 65% gepubliceerd ná 1963 (volledig in copyright) en 17% gepubliceerd tussen 1923 en 1963 (ca. 2,6 miljoen boeken), waarvan dus niet bij voorbaat vastgesteld kan worden of ze nog gedekt worden door het Amerikaanse copyright of toch al in het publieke domein terecht zijn gekomen. Dat moet op individuele titelbasis vastgesteld worden.
  3. Van de 12,6 miljoen boeken gepubliceerd ná 1923 is ruim 90% non-fictie en slechts 8% fictie. De non-fictie is verdeeld over alle wetenschapsgebieden onder ‘aanvoering’ van geschiedenis (8%), techniek en economie (beide 7%). Van diezelfde 12,6 miljoen boeken van ná 1923 is bijna 55% van academisch niveau, ruim 40% van algemeen niveau en slechts 4% richt zich specifiek op jeugdigen. Lavoie en Dempsey hebben hun analysemethoden ook nog eens losgelaten op drie van de zgn. Google-bibliotheken en dan blijkt de zgn.”audience level” nog meer naar het academische niveau getrokken te worden. Niet verwonderlijk natuurlijk.

Met deze resultaten in de hand komt het gegeven van één terminal met vrije toegang tot de GBS-database per openbare bibliotheek aan de ene kant en anderzijds de academische bibliotheken die afhankelijk zijn van een licentie met Google waarvan de kosten tot nu toe onbekend zijn weer in een wat ander daglicht te staan. Juist die laatste groep heeft veel te winnen bij onbeperkte toegang tot GBS en zal daar waarschijnlijk een vette prijs voor moeten gaan betalen.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: