1-0 voor de open opstelling?

Syracuse University is in rep en roer. Bibliothecaris Suzanne E. Thorin heeft voorgesteld een groot deel van de open opgestelde collecties te verplaatsen naar een offsite storage, ruim 250 kilometer van Syracuse verwijderd. Medewerkers en studenten zijn over haar heen gevallen tijdens een openbare bespreking van Thorins ideeën, waarin m.n. de onevenredige aanslag op de geesteswetenschappelijke boekencollectie en de vraag naar een offsite storage in de onmiddellijke nabijheid van Syracuse centraal stonden. Definitieve besluiten zijn nog niet genomen, maar als Thorin haar plannen doorzet kan ze rekenen op fikse tegenstand op haar campus.

In de polemiek tussen voor- en tegenstanders van de voorgestelde verhuizing wordt Thorin afgeschilderd als “anti-book”. Ze heeft wat dat betreft ook de schijn tegen, zoals ze zelf ook erkend heeft, door tijdens de laatste EDUCAUSE-conferentie in Denver een pittige discussiebijdrage te leveren: “Let’s face it: the library, as a place, is dead (…) Kaput. Finito. And we need to move on to a new concept of what the academic library is.”  Om de discussie scherp te stellen, zegt ze nu, maar “on a local front, bad timing”.

Het is inderdaad al te makkelijk om Thorin als ‘anti-book’ weg te zetten. Daarvoor is ze in haar hart teveel geesteswetenschapper en heeft ze zich in het verleden ook te vaak opgesteld als iemand die oog heeft voor de verschillen tussen disciplines in hun wijze van wetenschappelijke communicatie en publicatie (zoals in Global Changes in Scholarly Communication uit 2003). Maar ook zij wordt geconfronteerd met een situatie waarover menige bibliothecaris zijn hoofd pijnigt: in financieel opzicht zijn het krappe tijden, de open opstelling is een ruimtevreter wat betreft vloeroppervlak en de vraag naar van alle (m.n. digitale) gemakken voorziene studieplaatsen en -ruimtes is onverminderd groot. En er zijn geen makkelijke keuzes…

P.S. dat Thorin in 2008 $ 720 heeft bijgedragen aan de campagne van Barack Obama hoeft, gegeven het nogal liberal karakter van het spraakmakende deel van de Amerikaanse wetenschappelijke bibliotheekwereld, niemand te verbazen. De openbaarheid rond dat soort informatie verbaast mij echter nog wel steeds. En het roept ook meteen de vraag op hoe dat bij ons in Nederland zit. Veel D66’ers onder onze bibliothecarissen?

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: