Parole Parole Parole

De opmars van Engelse woorden in het Nederlands is nog steeds onstuitbaar. Stakeholder schijnt inmiddels geheel ingeburgerd te zijn, en voor roadmap voorzie ik ook glorieuze toekomst. Ze vliegen je inmiddels om de oren. De subkeynote die de NVB vorige week introduceerde, voorspel ik een minder voorspoedige toekomst. Wie wil zo eigenlijk geïntroduceerd worden? Keynote speaker, vooruit, maar subkeynote???

Stakeholder figureert dit jaar ook in de top 15 van de Vaagtaalverkiezing. ‘Je ding doen’ was dit jaar de onbetwiste winnaar, naast klassiekers als ‘een stukje’ en ‘doorcommuniceren’. Trouwens een populaire bezigheid aan het worden op het web: de uitverkiezing van irritantste, vaagste of anderszins aanstootgevende woorden. Tot 1 december kan er nog voor het irritantste woord van 2009 gestemd worden; ‘een stukje’ staat ook daar op de shortlist.

Mijn eigen favoriet? Dat is denk ik ‘slim’ of ‘slimmer’, in de betekenis van zaken slim of slimmer aanpakken. Wordt te pas en te onpas gebruikt. Als het maar ‘slim’ is, is het blijkbaar goed. Alsof we in het verleden alles altijd ‘dom’ aangepakt zouden hebben. En als we er nu maar het etiket ‘slim’ op plakken (zonder dat duidelijk is wat dan slimmer moet en hoe) dan zal het in ieder geval beter zijn. Terwijl we uit ons recente koninklijke verleden toch zouden moeten weten dat ‘een beetje dom‘ ook heel succesvol kan zijn. 😉

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: