Canon van de algemene ontwikkeling

In 1992 verscheen de eerste editie van het Cultureel Woordenboek: encyclopedie van de algemene ontwikkeling. Een dikke pil van zo’n 650 pagina’s, naar Amerikaans voorbeeld (The Dictionary of Cultural Literacy uit 1988), dat een overzicht beoogde te geven van wat een algemeen ontwikkelde Nederlander zou moeten weten van een breed spectrum aan kennisgebieden. Het bleek een groot succes, want tussen 1992 en 2005 verschenen meer dan tien drukken van het Cultureel Woordenboek en de laatste herziene editie uit 2005 was al weer 100 pagina’s dikker dan de oorspronkelijke, eerste druk.

En nu is er sinds afgelopen vrijdag ook een online versie van het Cultureel Woordenboek. Met ondersteuning van de KNAW (die ook mede aan de wieg stond van de gedrukte versie) en het Prins Bernhardfonds zijn de teksten geactualiseerd en zijn links aangebracht naar de vaak veel uitvoeriger lemma’s in Wikipedia. In meerdere opzichten is deze online versie nog een ‘work-in-progress’: van de 47 geplande hoofdstukken zijn er nu 37 opgeleverd, de overige tien volgen in de komende maanden; de redactie heeft zich voorgenomen maandelijks updates te verzorgen; en gebruikers van het woordenboek worden uitgenodigd de redactie te informeren over wat zij vinden dat aan het woordenboek ontbreekt zodat het eventueel aangevuld kan worden. Maar, en dat wordt ook duidelijk gemaakt: dit is geen wiki waar iedereen zelf informatie kan toevoegen of wijzigen; de redactie houdt nadrukkelijk het laatste woord.

Van diezelfde redactie mag ook niet van een ‘canon van de algemene ontwikkeling’ gesproken worden. Maar dat is in het in vele opzichten natuurlijk wel. En daar is verder ook niets mis mee. Mooi dat deze online editie er nu is!

P.S. en de website verschijnt onder een Creative Commons Naamsvermelding-Niet commercieel gebruik-Geen afgeleide werken licentie. Het onderwijs kan hiermee dus z’n voordeel doen.

Advertenties

1 comment so far

  1. Emile Burnaby Lautier Sr. on

    Het grote dilemma met dit soort uitgaven is niet zo zeer wat je op moet nemen maar meer wat je weg moet laten. Het wordt al snel veel te veel.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: