Genomineerd!

Afgelopen augustus introduceerde de UB Amsterdam zelfbedieningsuitleen bij alle grotere bibliotheeklocaties van de universiteit. Niets bijzonders eigenlijk, want iets dat bij de meeste openbare bibliotheken al lang was ingevoerd en ook menige universiteitsbibliotheek in Nederland had al lang deze stap gezet. In de meeste faculteitsbibliotheken leidde het dan ook niet tot ingrijpende aanpassingen. Natuurlijk, alle boeken in de open opstelling moesten van een RFID-tag worden voorzien maar ze bleven gewoon op hun plaats staan. Het plaatsen van zelfbedieningsautomaten was nog de meest zichtbare manifestatie van deze stap.

Behalve op de (centrale) Universiteitsbibliotheek zelf, de locatie waar het meeste materiaal uit de magazijnen van de UB wordt uitgeleend. De uitleenhal ging in de maanden voor augustus grondig op de schop; balies verdwenen en maakten plaats voor de Rode Kamer. In deze ruimte kunnen studenten en medewerkers zelf hun boeken uit boxen halen en vervolgens via een van de uitleenautomaten aan zichzelf uitlenen. Een spectaculair ontwerp, spraakmakend en een waarover de meningen zeer verschillen.

En dat ontwerp is nu een van de vijf genomineerde ontwerpen in de categorie Serve & Facilitate voor de Great Indoors Award 2009, de tweede editie van deze prijs (de eerste keer was in 2007) waarvan de uitreiking op 28 november in Maastricht zal plaatsvinden door voormalig rijksbouwmeester Jo Coenen. Het ontwerp van Ira Koers en Roelof Mulder is met 24 andere ontwerpen en ontwerpbureaus, verdeeld over vijf categorieën, gekozen uit 380 inzendingen uit binnen- en buitenland. De concurrentie in de categorie Serve & Facilitate komt uit Rotterdam, Amstelveen, Kiruna (Zweden) en Praag.

Met deze nominatie in the pocket wordt november nog een spannende maand. Wordt de Rode Kamer nu ook de winnaar en weet de UB de wisselbeker voor beste UvA-dienstverlener te behouden? Stay tuned...

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: