Alles? Nee, was het maar waar

Al weer negen jaar geleden was ik een week in New York voor een kijkje in de keuken van de Elmer Holmes Bobst Library van New York University (NYU), samenwerkingspartner van de UvA. Het was aan de vooravond van de presidentsverkiezingen tussen Bush Jr. en Al Gore, Hillary Clinton streed alleen nog maar mee voor een senaatszetel en van Barack Obama had nog (bijna) niemand gehoord. Kortom, weet u nog wel, oudje? Ik word overigens zelf nog dagelijks aan dat bezoek herinnerd omdat mijn collega Marcel Ottenbros met wie ik de trip maakte ‘s avonds een keer in het hotel terugkeerde met een blauw verkiezingsaffiche van de de Democraten met onder elkaar de namen Gore – Lieberman (zijn kandidaat voor het vice-presidentschap) – Hillary. Voor sommige mensen is nu eenmaal een voornaam voldoende. Dat affiche hangt tegenover mijn bureau nog steeds aan de muur.

NYU is een privaat gefinancierde universiteit en dus hoeft het bericht van vorige week dat de regering van Abu Dhabi de volledige collectie van Bobst Library (omvang 5,1 miljoen boeken) gaat digitaliseren niet te verbazen. Alleen dat het de volledige collectie zou betreffen, moest al weer snel gerectificeerd worden: “This article, originally titled “NYUAD: All Bobst holdings will be digitized,” originally stated that all of Bobst’s books will be digitized. In fact, only portions of the library will be digitized. WSN regrets the error.” WSN, Washington Square News, de lokale nieuwsdienst van NYU kwam gelukkig snel met z’n rectificatie. Het was ook te mooi voor woorden (en zou ook voorbijgegaan zijn aan alle auteursrechtelijke problemen die aan digitalisering verbonden zijn).

Maar het blijft natuurlijk een situatie om in sommige opzichten jaloers op te zijn: zo maar een suikeroompje uit het Midden-Oosten die even de portemonnee wil trekken. Aan de andere kant, ook Abu Dhabi zal z’n Dirk Scheringa’s kennen, dus hoe bedrijfszeker een dergelijke toezegging is moet je altijd maar weer afwachten. Met NYU zal het echter wel goed zitten. Het gaat tenslotte om de toezegging van de regering en NYU heeft in de afgelopen jaren een prestigieuze dependance in Abu Dhabi opgezet.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: