Meestal? Neeeuuuuhhhhh!

Het kwam vanmiddag een paar keer in m’n mailbox voorbij: de aankondiging van de Surf Academy Autumn School Tools voor onderzoekers van 2 tot en met 4 november a.s. in Leiden. Prima initiatief; niets mis mee.

Maar blijkbaar loopt het nog niet storm en moeten er nog wat deelnemers geworven worden. Dat zal niet meevallen zo midden in het academisch jaar en op deze korte termijn, zelfs niet voor bibliotheekmedewerkers (een van de doelgroepen).

Waar ik vanmiddag over viel was een van de argumenten waarmee het belang van de herfstschool wordt benadrukt: “Onderzoekers werken meestal samen in nationale en internationale teams. Deze samenwerking kan met collaboratories worden ondersteund.” Het gaat me om dat ene woordje meestal.

Nu weet ik dat in de bèta- en (bio-)medische wetenschappen dat samenwerken bijna tot norm verheven is, dat subsidie-verstrekkende instellingen waaronder NWO onderzoekers graag in dat ‘samenwerk’-keurslijf willen dwingen en dat ook universitaire bestuurders daar een handje van hebben. Maar is het ook de realiteit? Mijn ervaring is juist dat onderzoekers in andere disciplines betrekkelijk solitair, of hoogstens in losse samenwerkingsverbanden, onderzoek verrichten en daarover publiceren.

Hoe weet ik dat zo zeker? Nou, kijk eens goed om je heen op een brede of klassieke universiteit waar alle disciplines vertegenwoordigd zijn. Geen wetenschappelijke onderbouwing, inderdaad, maar doe dan maar een greep uit de literatuur. Één voorbeeld slechts uit een recent rapport, dat overigens om veel meer redenen het lezen waard is:  Report on User Needs Concerning Digital Monographs in Humanities and Social Sciences, geschreven in het kader van het OAPEN-project en nog niet vrijgegeven voor publicatie (dat gebeurt waarschijnlijk eind deze maand).

Uit de Executive Summary: “The literature study shows HSS (= Humanities and Social Sciences) scholars still fit into their ‘traditional’ field profile, which is characterized by an individual approach, a preference for the monograph format (still deemed very important when it comes to their careers) and a focus on primary and secondary sources from a broad age spectrum.” (mijn onderstreping; ook de twee volgende observaties zijn natuurlijk niet zonder belang).

I rest my case.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: