Mosterd na de maaltijd

Het is al half oktober, we beginnen ons al druk te maken over de donkere dagen rond Kerstmis en … de UvA presenteert vol trots haar jaarverslag over het kalenderjaar 2008! Het colofon mag dan wel ‘augustus 2009’ melden, maar het is toch echt pas in oktober dat het verslag aan de openbaarheid is prijsgegeven. Je vraagt je dan twee dingen af: 1) waarom moet dat zo vreselijk lang duren?; en 2) hoe zinvol is het om op dit tijdstip nog een jaarverslag te presenteren? Er zullen ongetwijfeld allerlei goede, en minder goede, redenen voor aan te voeren zijn, maar het maakt op mij toch allemaal een weinig slagvaardige indruk. Zelf zijn we er dit jaar in geslaagd het jaarverslag van de bibliotheek eind april te presenteren, en ook dat is toch eigenlijk al een beetje aan de late kant.

Wel slagvaardig toonde de UvA zich afgelopen week met het inspelen op de resultaten van het jaarlijkse Times Higher Education onderzoek naar de beste universiteiten. Snel een berichtje op het web, een quote van CvB-voorzitter Karel van der Toorn in Folia, een filmpje voor Campus TV en een klein advertentietje op de voorpagina van de Volkskrant. Het is ook een mooi resultaat: een eerste plaats onder de Nederlandse universiteiten en, weliswaar met de hakken over de sloot, in de top 50 van de wereld.

Ik kreeg daar overigens afgelopen weekend wel wat gemengde gevoelens bij toen ik het (nog interne) rapport over het studiesucces aan de UvA aan het lezen was. Daar word je namelijk niet heel enthousiast over. Qua studierendement bungelt de UvA namelijk onderaan het lijstje van Nederlandse universiteiten. We trekken wel veel, en steeds meer, studenten maar het aantal dat daadwerkelijk de eindstreep haalt blijft ver achter bij het landelijk gemiddelde, laat staan bij dat van onze grootste concurrent Utrecht. Dringend advies om het Utrechtse model te gaan volgen is dan ook de kern van het rapport, waarvan de implementatie een kwestie van heel lange adem zal zijn. Die rendementscijfers staan overigens wel netjes in het jaarverslag opgenomen. Ze krijgen echter pas echt betekenis als de cijfers van de andere universiteiten er naast worden geplaatst. Dan krijgen die lijstjes en benchmarks opeeens betekenis.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: