GBS + Espresso = Heaven

Nee, dit is niet de nieuwste partydrug die in combinatie met een flinke stoot cafeïne voor de ultieme kik zorgt. Het gaat hier om de overeenkomst die Google vorige week afsloot met On Demand Books (de producent van de Espresso Book Machine, de ATM voor boeken) over de beschikbaarstelling van 2 miljoen rechtenvrije boeken uit Google Book Search. Voor 1 dollercent per pagina kunnen deze boeken via de Espresso-machine gekocht worden. Nu staan er op dit moment nog maar een tiental van dergelijke machines in de VS, Engeland, Australië, Canada en Egypte, maar er zijn bij ODB hoge verwachtingen over de verkopen van de Espresso’s (die per stuk zo’n $ 100.000 schijnen te kosten).

Ideetje: kunnen we als gezamenlijke Nederlandse universiteitsbibliotheken niet een zo’n machine aanschaffen, die dan natuurlijk wel bij de UB Amsterdam moet komen staan. 😉 Al onze universitaire gebruikers kunnen op dat ene adres boeken bestellen, uit Google Book Search of uit het door al die instellingen reeds zelf gedigitaliseerde materiaal. Voor ieder van ons afzonderlijk is de aanschaf (en exploitatie) van zo’n Espresso nauwelijks een haalbare kaart, maar gezamenlijk moeten daar toch voldoende fondsen voor bijelkaar te schrapen zijn. Lijkt me prachtig.

Advertenties

3 comments so far

  1. Festina Lente on

    Het nieuwe IBL?

  2. Alice on

    Zullen we de Vrienden van de UB vragen? Ik verdubbel meteen mijn contributie.

  3. WoW!ter on

    Ik dacht dat we eerst vooral onze papieren collectie wilden digitaliseren. Jij stelt nu al weer voor om die digitale collectie op papier af te drukken. Zonde van de dode bomen. E-readers gaan het heus nog maken. Of het nu een dedicated e-book reader is of een apparaat dat meer dingen kan, dat doet er niet toe. Maar gedigitaliseerde boeken weer afdrukken lijkt mij echt het paard achter de wagen spannen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: