Aanwinsten 2.0

Aanwinstenlijsten zijn zo oud als bibliotheken zelf. De bibliothecaris verzamelt tenslotte voor zijn eigen gebruikersgroep en die wil hij maar wat graag op de hoogte brengen van nieuw materiaal dat aan de collectie is toegevoegd. Aanwinstenlijsten op papier hebben inmiddels al lang plaatsgemaakt voor digitale versies en er is eigenlijk geen zichzelf respecterende bibliotheek die niet op een of andere wijze die digitale lijsten onder haar gebruikersgroep verspreidt.

Wij doen dat in Amsterdam ook en we weten dat, zeker in de hoek van de geesteswetenschappen, die attendering op nieuwe aanwinsten hogelijk gewaardeerd wordt. Verstoring in de maandelijkse aanlevering van nieuwe lijsten is zelfs een van de weinige zaken die onmiddellijk tot vragen (geen klachten!) leiden uit onze gebruikersgroep: ‘waar is die nieuwe aanwinstenlijst toch? Ik mis het laatste overzicht voor mijn vakgebied.’

En ook de aanwinstenlijsten ontkomen niet aan de 2.0-ontwikkeling. Het aanbieden via rss, zoals in Amsterdam bijvoorbeeld mogelijk is op vakgebied of bibliotheeklocatie, is wel het minste dat je je gebruikers tegenwoordig moet voorschotelen. Via een blog gebruikers op nieuwe aanwinsten attenderen wordt sinds enige tijd al in Groningen (De digitale vitrine) en door de VU (Spotl!ght) gebruikt.

Ook uit Groningen, maar dan van de Letteren Bibliotheek, is het gebruik van Flickr voor het onder de aandacht brengen van nieuwe aanwinsten.  De covers van die nieuwe aanwinsten worden via een slideshow gepresenteerd op de homepage van de bibliotheek. Ongetwijfeld arbeidsintensiever dan het automatisch laten genereren van lijsten, maar visueel veel aantrekkelijker. Wageningen biedt ook een dergelijke digitale versie aan van haar aanwinstenplanken, maar die heeft weer het nadeel dat van boeken waarvan langs geautomatiseerde weg geen cover beschikbaar is, alleen een tekstuele presentatie wordt gegeven. Een probleem waar Gerard Bierens een aantal jaren geleden ook al tegenaan liep bij het linken van de aanwinstenlijsten van Fontys aan de database van Amazon. Zo blijft er altijd iets te wensen over…

Advertenties

2 comments so far

  1. WoW!ter on

    Hier leeft al heel lang de wens om van die boeken waar we geen omslagen van kunnen vinden dit zelf te scannen. Helaas is die wens nog steeds geen werkelijkheid geworden, maar wanneer we eens zouden beginnen met de proefschriften hebben we al een aardige stap gezet.

  2. Janneke on

    De bibliotheek van het vredespaleis heeft een hele mooie koppeling tussen Libarything en hun nieuwe aanwinsten.
    Eigenlijk gebruiken zij LT alleen voor de omslagen; als je op het plaatje klikt kom je vanzelf in hun catalogus.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: