King & Tenopir

Donald King en Carol Tenopir hebben individueel, als duo en in veelvuldige samenwerking met anderen hun sporen meer dan verdiend in de wereld van Library and Information Science. Hun laatste bijdrage aan het vakgebied, in het april-nummer van Learned Publishing, levert zoals gebruikelijk weer de nodige highlights op.

Uit een survey onder wetenschappers van vijf Amerikaanse universiteiten blijkt dat zij gemiddeld 240 artikelen per jaar (her)lezen en daar ruim 130 uur aan besteden (gemiddeld nog geen drie uur per week). Persoonlijke abonnementen op tijdschriften vormen bij het browsen in 50% van de gevallen de bron die ze gebruiken, op de voet gevolgd door het (digitale) aanbod van bibliotheken. Dat hoge percentage persoonlijke abonnementen is ook de verklaring voor het nog hoge percentage ‘lezen van papier’. Digitale beschikbaarheid staat zeker niet gelijk aan ‘lezen van het scherm’, hetgeen ook mag blijken uit het feit dat van de digitale artikelen liefst 70% wordt uitgeprint voor verdere raadpleging.

King en Tenopir baseren zich voor hun artikel op een survey uit 2005. Inmiddels is het 2009 en de tijd heeft niet stilgestaan. Zijn hun bevindingen van vier jaar geleden nog steeds even relevant voor nu? Dat van die persoonlijke abonnementen zou ik bijvoorbeeld nog wel eens nader onderzocht willen zien. Zijn wetenschappers inmiddels niet zo verslingerd aan het gemak van digitale beschikbaarheid dat ze die abonnementen eraan hebben gegeven of blijft het bladeren in een papieren tijdschrift voor wetenschappers toch een cruciale bezigheid? En als dat laatste zo is, wat voor consequenties trekken uitgeverijen daar dan uit? Individuele papieren abonnementen toch continueren als een soort printing-on-demand bijproduct van het digitale hoofdproduct? Of de drukpers toch echt definitief stilzetten en de wetenschapper veroordelen tot het maken van zijn eigen printjes? Daarover laten King en Tenopir zich helaas niet verder uit. Ze komen niet verder dan de wat obligate slotzin dat “Articles are an important part of faculty members’ research, teaching, and other work needs, and they must have access to them in a variety of ways.”

Om met Martin Bril te spreken: Tsja…

Advertenties

1 comment so far

  1. Leon Osinski on

    Vergelijk die 3 uur eens met wat Willy Boesten (toentertijd en nu nog denk ik onderzoeker bij DSM) in een interview eens zei: “Je moet ontzettend goed op de hoogte blijven; veertig procent van de tijd lees ik.”

    Het interview verscheen 3 augustus 1995 in NRC Handelsblad. In 1997 ontving Willy Boesten de Gilles Holst Medaille 1996 van de KNAW. Geen klein bier dus…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: