En de rijken worden rijker

Het was weer zo’n kort berichtje in Library Journal: na de bibliotheken van UCLA en Yale heeft ook de bibliotheek van Harvard een donatie van $ 5 miljoen ontvangen van het Britse Arcadia Fund. Bibliothecaris Robert Darnton gaat daarmee de komende vijf jaar zijn gedrukte boekencollectie op peil houden en materiaal uit de 17e en 18e eeuw beter ontsluiten en conserveren.

Vijf miljoen dollar. Bij de huidige wisselkoers is dat een kleine vier miljoen euro. Oftewel vijf keer ons jaarlijkse collectievormingsbudget voor de geesteswetenschappen. Zomaar als extraatje, bovenop de voor onze begrippen al gigantische budgetten waar een bibliotheek als Harvard toch al over kan beschikken.

Zou dat Arcadia Fund ooit gehoord hebben van de Laibrurie of de Joenifursitie of Emsterdem? Trotse bezitter van zo’n vier miljoen banden, een 8e eeuws handschrift van Julius Caesars De Bello Gallico en het manuscript van Multatuli’s Max Havelaar? Ook wij willen best $ 5 miljoen extra om onze collecties op peil te houden. Maar ja…

Al dat praten over Harvard aan de Amstel, Harvard aan de Zuidas en Harvard aan de Noordzee. ’t Is natuurlijk zinloze luchtfietserij. Maar dit soort berichten maakt je toch ook wel nieuwsgierig naar het werken in een dergelijke omgeving. Ondanks de dramatische bezuinigingsverhalen bij Amerikaanse bibliotheken waar Library Journal en de Chronicle of Higher Education de laatste maanden ook vol mee staan.

Advertenties

1 comment so far

 1. Laval on

  Bert,

  ??

  Niets nieuws onder de zon,lijkt mij. Logisch. ( En zo relevant zijn die handschriftjes welbeschouwd ook weer niet. )

  Bovendien zou je in principe zoiets eerst door je keuzes en je handelen een beetje moeten *verdienen*, niet waar ?

  Doen wij dat ? — Niet dat ik zie.

  Dus : Over een andere boeg ? Moet kunnen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: