Zelfstudie

Een groot gedeelte van de middag bezig geweest met de voorbereiding van een presentatie over de bibliotheekvoorziening voor de faculteit der Geesteswetenschappen. Die presentatie is bedoeld voor het Facultair Bestuursberaad, het overleg van de decaan met de afdelingsvoorzitters. Een goed moment om dus eens terug te kijken op wat er in de afgelopen jaren gerealiseerd is en welke ingrijpende veranderingen er zich voltrokken hebben. Van twaalf bibliotheeklocaties voor de geesteswetenschappen naar op dit moment nog vier, bijvoorbeeld (en natuurlijk nog steeds met het perspectief van dat ene gebouw, op het BG-terrein of aan het Rokin).

Al materiaal verzamelend kwamen er toch een aantal leuke cijfers boven tafel. Zo is het bedrag dat we jaarlijks reserveren voor de aankoop van monografieën in de afgelopen jaren nominaal ongeveer op hetzelfde niveau gebleven, maar als percentage van het collectievormingsbudget in tien jaar tijd gedaald van 66% naar 45%. Dat is een grotere daling dan ik verwacht had. De stijging van het budget is in die periode helemaal opgegaan aan het opvangen van prijsstijgingen (m.n. bij de tijdschriften) en aan de bijdrage vanuit geesteswetenschappen aan de big deals voor e-tijdschriften. Die laatste bijdrage bedraagt inmiddels bijna 15% van het collectievormingsbudget. Tegelijkertijd besteden we ook nog steeds ca. € 150.000 aan papieren tijdschriften, voor een kleine 1.450 abonnementen. Voor veel deeldisciplines van de geesteswetenschappen zijn de aanstaande onderhandelingen over de verlenging van de licentie voor Elseviers ScienceDirect dan ook van veel minder belang dan de continuering van die papieren abonnementen op tijdschriften waarvan een e-versie nog (lang?) niet aan de horizon is verschenen.

En nog zo iets: het aantal uitleningen bij Geesteswetenschappen blijft maar stijgen, tegen de algemene trend in van langzaam teruglopende aantallen uitleningen die bijvoorbeeld uit de statistieken van de Association of Research Libraries telkens blijken. Alle vier bibliotheeklocaties vertonen sinds 2002 stijgende uitleencijfers, variërend van een stijging tussen 2002 en 2008 met 18% tot zelfs 87%.  Er is altijd het nodige op dergelijke gegevens af te dingen en het is inderdaad zo dat ons aanbod aan e-books zeker voor de geesteswetenschappen nog beperkt is, maar deze boodschap is toch ook luid en duidelijk: het gedrukte boek neemt nog steeds een essentiële plaats in in het geesteswetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Advertenties

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: